Wigilijny serniko-makowiec na kruchym spodzie z czekoladą i prażonymi orzechami włoskimi

23 grudnia 2020Aleksandra

Tym razem bez zbędnych wstępów, bo czasu mamy mało. W tym roku samodzielnie przygotowuję wszystkie wigilijne dania. Pomiędzy farszem na pierogi, a czerwonym barszczem znalazłam pół godzinki na to, aby wrzucić Wam przepis na idealne, świąteczne ciasto. Moim zdaniem idealnie pasuje na wigilijny stół. Jest mało słodkie, intensywne w smaku i za sprawą czekolady z prażonymi orzechami włoskimi – eleganckie.

Jeśli macie w domu gałązki ostrokrzewu to koniecznie użyjcie ich do dekoracji.

Składniki

KRUCHY SPÓD

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka i jedno całe jajko
  • 70 g cukru pudru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

MASA TWAROGOWA

  • 1 kg twarogu pełnotłustego, mielonego (u mnie President)
  • 200 g cukru pudru
  • pesteczki z 1 laski wanilii
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 całych jajek
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml kremówki 30% (rzadkiej)

MASA MAKOWA

  • 200 g maku (koniecznie mielonego)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 szt. jajek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka bułki tartej

POLEWA

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki 30%

DEKORACJA

2 garści prażonych i posiekanych orzechów włoskich + ostrokrzew

Sposób Przygotowania

Zaczynamy od nasmarowania tortownicy (średnica około 23cm). Odkładamy ją na bok. Namaczamy mak we wrzątku (tak, aby woda go przykryła całkowicie). Odstawiamy do napęcznienia.

Zabieramy się za zagniatanie kruchego ciasta. Wszystkie składniki wysypujemy na tortownicę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (nie dłużej). Ciasto wkładamy do lodówki, aby odpoczęło i się schłodziło.

MASA TWAROGOWA

Do misy miksera wrzuć twaróg, serek mascarpone, wlej śmietankę, dodaj aromat z laski wanilii. Miksuj na wolnych obrotach. Do zmiksowanego twarogu dodaj jajka i ponownie zmiksuj na gładką masę, następnie dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksuj całość na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Zwróć uwagę na to, czy na dnie misy nie osiadła mąka. Gotową masę umieść w lodówce, przykrytą folią, aby nie przeszła żadnym zapachem.

MASA MAKOWA

Napęczniały mak odciśnij przez gazę lub lnianą ściereczkę. Orzechy posiekaj na drobne kawałeczki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasny krem, dodaj zmielony mak oraz orzechy i bułkę tartą, wymieszaj. Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do masy.

CAŁOŚĆ

Wyciągnij kruche ciasto z lodówki i wyklej nim spód tortownicy. Jeśli zostanie ci trochę ciasta to możesz upiec z niego maślane ciasteczka 🙂 Spód można podpiec około 15 minut w 180 stopniach, ale nie trzeba. To już pozostawiam Wam. Ja podpiekłam. Następnie na podpieczony spód wylej masę makową, a na nią delikatnie masę twarogową. Piecz około 2h i 10 minut w 120 stopniach( pierwsze 15 minut w 220 stopniach). Po upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw sernik około 2h do całkowitego ostudzenia w piekarniku.

POLEWA

Czekoladę połam na drobne kawałki i wrzuć do garnuszka. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × pięć =

Poprzedni post Następny post