Crêpes Suzette w mojej interpretacji

17 marca 2024Aleksandra

Przywołując smak kultowych crêpes Suzette wypada nadmienić kilka słów o tym jak powstał przepis. Otóż w wielu źródłach przeczytać można, że „…pierwszy raz przygotował je młodziutki kelner w Café de Paris w Monte Carlo dla księcia Walii, przyszłego króla Edwarda VII, a dokładniej dla jego towarzyszki. Wedle nieco innej historii danie zawdzięcza swoją nazwę francuskiej aktorce Suzanne Reichenberg, której pseudonim sceniczny brzmiał właśnie Suzette. W 1897 roku wystepowała ona w Comédie Française w roli pokojówki, która na scenie podawała naleśniki, przygotowywane dla teatru przez właściciela restauracji Marivaux, monsieur Josepha. Istnieje też swoista mieszanka obu wersji: otóż Reichenberg miałaby być tą właśnie Suzette, która towarzyszyła Edwardowi VII, ale zupełnie gdzie indziej, bo londyńskim Hotelu Savoy, którego kuchnią kierował wielki reformator kuchni francuskiej Auguste Escoffier”. (Źródło – przeszloscodkuchni.com).

Choć każdą z wymienionych teorii można poddać pod wątpliwość, tak z pewnością co do ich wspaniałego smaku nikt wątpliwości już nie ma. Klasyczne crêpes suzette flambiruje się ze skórką pomarańczy, cukrem, likierem, masłem i sokiem ze świeżych pomarańczy. Stały się one ogromną inspiracją do mojego dzisiejszego dania.

Przygotowałam dla Was delikatne naleśniki z twarożkiem i jabłkami, duszonymi w delikatnie słonym karmelu z sokiem ze świeżych pomarańczy, tymiankiem i rozmarynem. Każdy kęs zaskakuje totalną eksplozją smaków, co według mnie daje poczucie, że jemy danie kompletne, wyjątkowe. Takie, które pobudza nie tylko apetyt, ale również i zmysły.

Przepis na masę naleśnikową

Odsyłam Was do mojego sprawdzonego przepisu, który publikowałam dawno temu – KLIK

Składniki na jabłka w karmelu

  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 jabłka
  • sok z 2 pomarańczy
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn

Składniki na twarożek do smarowania

  • 50g twarogu śmietankowego (u mnie Strzałkowo)
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania

Na patelnię wsyp cukier i zacznij go smażyć na bardzo małym ogniu. Cukier będzie się topił i zacznie robić się złocistobrązowy. Pilnuj, aby się nie przypalił. Gdy cały cukier się rozpuści dodaj masło i poruszaj energicznie patelnią. Dodaj jabłka pokrojone na małe kawałki, a następnie wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Podkręć ogień i energicznie wymieszaj. Na koniec dodaj sól, świeże zioła i śmietankę. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty, aż sos się zredukuje.

Usmaż naleśniki, posmaruj je twarożkiem. Zawiń i podsmaż na maśle, aż będą złociste i chrupiące. Podaj z jabłkami, karmelem. Możesz udekorować świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − pięć =

Poprzedni post