Mazurek Wielkanocny na kruchym spodzie z dodatkiem chrupiących pistacji

29 marca 2021Aleksandra

Dzisiaj zajrzałam sobie do posta z przepisem na Mazurka, który wrzucałam Wam rok temu. I jeeeeeju! Zobaczcie ten wstęp:

Tegoroczne Święta WIelkanocne będą specyficzne dla każdego z nas. Nie spędzimy ich w licznym gronie, nie poświęcimy pokarmów i nie odwiedzimy rodzin, z którymi najczęściej biesiadujemy. U nas święta zbiegają się jeszcze z porodem. Nasze pierwsze dziecko ma przyjść na świat na początku kwietnia. Postanowiliśmy, że nie będziemy niczego planować. Na śniadanie zjemy najpewniej nasze ulubione cieniutkie, białe kiełbaski z chrzanem i jajka z majonezem. O ile w ogóle zdążę do tego czasu wrócić z nowym domownikiem:) Najważniejsze jednak nas nie ominęło- Wielkanocny Mazurek.

https://przytulnyzakatek.pl/wielkanocny-mazurek/

Ale sentymenty 🙂 Równo rok temu, piekłam Mazurka z brzuchem wielkości solidnego arbuza:) Niesamowite. Czytając to, dosłownie poczułam takie ukłucie w sercu. Ciężko mi uwierzyć, że minął już rok. Chciałabym móc napisać, że w tym roku Święta Wielkanocne spędzimy w licznym gronie. Bardzo bym chciała, ale niestety wróciliśmy do tego samego punktu. Chociaż wcale nie! Nie do tego samego. Jest dużo gorzej. Mam wrażenie, że rok temu byłam spokojniejsza, miałam poczucie, że ktoś w miarę panuje nad sytuacją. Dzisiaj jestem zasmucona, przerażona i zmęczona tym co się dzieje. Czuję, że stąpamy wszyscy po cienkim lodzie, nie wiedząc kiedy się pod nami załamie.

Życzę nam wszystkim, żebym za rok mogła napisać, że to wszystko to już przeszłość.

I nie przedłużając, zapraszam Was po przepis.

Składniki (kruchy spód)

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła dobrej jakości (82% tłuszczu)
  • 40g cukru pudru
  • 50 g posiekanych na drobno, niesolonych pistacji
  • 2 całe jajka 
  • 2 szczypty soli

Pozostałe składniki

  • mleczko zagęszczone w puszcze – słodzone x 1 (ugotuj je dzień wcześniej – 2-2,5h w garnku z wodą)
  • czekolada deserowa 120g
  • orzechy laskowe – 3 duże garście
  • pistacje bez łupin – 3 duże garście
  • migdały blanszowane – 3 duże garście
  • śmietanka kremówka 30% – 100g
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

KRUCHY SPÓD

Wszystkie składniki wysyp na stolnicę i zagniataj jak najszybciej. Masło musi być prosto z lodówki. Ręce im masz zimniejsze tym lepiej. Kruche ciasto nie znosi wysokich temperatur. Musisz je szybko (ale dokładnie!) zagnieść i włożyć na 30-40 minut do lodówki.

Opcja z mikserem: najpierw wrzuć mąkę, cukier, sól. Mieszaj do momentu, aż powstanie piasek. Dopiero wtedy wrzuć jajka i pistacje. Mieszaj na niskich obrotach. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

CAŁOŚĆ

Wieczór przed planowanym przygotowywaniem Mazurka, ugotuj mleczko skondensowane w kąpieli wodnej. Włóż puszkę do garnka (puszka ma być zamknięta), przykryj ją wodą do minimum 3/4 wysokości i gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie odstaw do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Możesz też wieczór przed podprażyć orzechy, pistacje i migdały w piekarniku (wyłożyć je na blaszkę i piec w 180 stopniach maksymalnie 10 minut, muszą się zarumienić lekko).

Blaszkę średniej wielkości wysmaruj masłem, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż ciastem dno i boki blachy i piecz spód, aż się zarumieni. Odstaw go do ostudzenia.

W tym czasie wlej do garnuszka śmietankę, wsyp do niej pokruszoną czekoladę i dodaj łyżkę masła. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu aż cała masa stanie się błyszcząca i jednolita. Uważaj, aby nie zagotować.

Połowę prażonych orzechów posiekaj na drobno i dodaj do czekoladowej masy.

Na ostudzony spód wylej masę kajmakową, a następnie przestudzoną masę czekoladową. Udekoruj wedle uznania, organicza Cię tu tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia.  Wstaw ciasto na noc (lub na 5 godzin) do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − piętnaście =

Poprzedni post Następny post