Spaghetti w lekko pikantnym i kremowym sosie curry, z dodatkiem aromatycznych krewetek, czosnku, cebulki, ostrych papryczek i świeżej natki pietruszki
To danie wymyśliłam dzisiaj rano. Chciałam koniecznie zrobić coś z krewetkami, bo ostatnio bardzo często mam na nie ochotę. Pomyślałam sobie, że zrobię je w sosie curry. Najlepiej z makaronem, bo z ryżem to juz trochę nuda. Zrobiliśmy szybkie zakupy, po czym przystąpiłam do działania 🙂 Prawdę mówiąc nie sądziłam, że to będzie zapowiedź czegoś tak wybitnego. Naprawdę. To dane jest absolutnie genialne. Jest bardzo charakterne, wyraziste, a zarazem kremowe, maślane. Wszystkie składniki tworzą idealny balans. Krewetki leżały godzinkę w marynacie z zielonego curry, pieprzu cayenne i oliwy z oliwek, więc wyszły bardzo aromatyczne.
Przygotowując to danie, dosłownie biegałam po kuchni. Zrobiłam je w ekspresowym tempie, chyba wpadłam w jakiś trans haha 🙂 Już jak próbowałam sosu z patelni to czułam w kościach, że to będzie naprawdę niezłe. Nawet przytakiwałam sobie głową z radości. Najmilszym zaskoczeniem były jednak słowa mojego Michała. Powiedział, że to najlepsze danie jakie kiedykolwiek jadł...
Składniki
- 2 paczki krewetek (jedna paczka 225g)
- makaron spaghetti (ilość wedle uznania, tyle ile zjecie, my robimy z połowy klasycznej paczki :))
- 2 papryczki chili (jedna czerwona, druga żółta)
- natka pietruszki
- 250 ml rzadkiej śmietanki 30%
- 200 ml mleczka kokosowego
- mała cebulka (ja dodałam tą od szczypiorku)
- 4 ząbki czosnku
- pieprz cayenne
- sól morska
- pieprz czarny
- przyprawa curry klasyczna
- pasta zielone curry
- oliwa z oliwek
- 5 łyżek masła
- 1 limonka
Sposób przygotowania
Umyj i oczyść krewetki. Osusz, układając na ręczniku papierowym i skrop odrobiną soku z limonki. W większej miseczce przygotuj marynatę. Dodaj 2 łyżeczki pasty zielone curry, łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soli, łyżeczkę przyprawy curry, pół łyżeczki pieprzu cayenne i wymieszaj na jednolitą masę. Włóż do miski krewetki i dokładnie wmasuj w nie marynatę. Odstaw.
Zagotuj wodę na makaron. Posiekaj cebulkę, czosnek, pół papryczki czerwonej i pół żółtej. Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika. Wlej trochę oliwy i wrzuć 2 łyżki masła. Jak masło się rozpuści to od razu wrzuć pokrojoną w cieniutkie plasterki papryczkę z czosnkiem i cebulą. Smaż chwilę, cebulka ma się tylko leciutko zeszklić. Na patelnię wrzuć teraz 2 łyżki przyprawy curry, łyżkę pasty zielone curry i energicznie wymieszaj, Wlej śmietankę i mleczko kokosowe i wymieszaj. Dodaj trochę soli, czarnego pieprzu i odrobinę pieprzu cayenne. Sprawdź czy smak jest wystarczająco “curry”, jeśli nie, dodaj jeszcze trochę przyprawy. Najlepiej doprawiać na smak, nie kierując się tak na ślepo przepisem. Gotować chwilę sos na średnim ogniu, odstawić. Rozgrzej drugą patelnię, z odrobiną oliwy i łyżką masła. Jak już będzie dobrze rozgrzana to wrzuć na chwilę zamarynowane krewetki. Smaż dosłownie minutę na bardzo dużym ogniu, jeśli masz palnik gazowy to najlepiej cały czas ruszaj patelnią. Gotowe krewetki wrzuć do sosu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw jeśli trzeba.
Ugotowany na al dente makaron przełóż do sosu z krewetkami i wymieszaj. Podgrzej całość na małym ogniu. Skosztuj raz jeszcze, bo makaron może wchłonąć trochę soli. Ja dodaję kilka łyżek wody z ugotowanego makarony do sosu. Gotowe danie ułóż na talerzu, udekoruj ostrymi papryczkami, natką, kawałkami limonki i ewentualnie oliwą. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!