Biszkoptowe ciasto z jabłkami marynowanymi w korzennym rumie w towarzystwie aksamitnego sosu waniliowo-imbirowego
Dziś przez cały dzień pada u nas śnieg, więc zaczęliśmy oficjalnie odtwarzać świąteczne playlisty. Kocham ten czas! Jest na maksa magiczny. Powoli przymierzamy się też do zakupu choinki. W świecie blogerów nie ma zmiłuj. Choinka 1 grudnia to obowiązkowy atrybut. A tak całkiem na poważnie to zawsze lubiłam mieć choinkę dużo wcześniej. Muszę zdążyć się nią nacieszyć. Po świętach to już nie jest to samo.
Czym byłby przedświąteczny czas, bez korzennych zapachów unoszących się z kuchni? W tym roku wymarzyłam sobie mięciutkie, biszkoptowe ciasto z jabłkami. Długo szukałam inspiracji i dobrych proporcji na ciasto. Po drodze zaliczyłam nawet dwie średnio udane próby. Pierwsze było zbyt suche, a drugie mówiąc delikatnie… nie wyszło 🙂 Z gotowaniem i pieczeniem mam tak, że próbuję do upadłego, żeby w końcu uzyskać satysfakcjonujący rezultat. Jeśli jakiś wypiek mi nie wyjdzie to szukam przyczyny, analizuję i wprowadzam modyfikacje. W tym przypadku udało się za trzecim razem. Powtórzyłam ten przepis dwukrotnie, żeby sprawdzić czy za drugim razem wyjdzie równie idealnie. I tak też się stało.
To ciasto jest niesamowicie pyszne, delikatne i łatwe w przygotowaniu. Wcześniej eksperymentowałam troszkę z recepturami z francuskiej książki kucharskiej, ale finalnie pozostałam przy najbardziej klasycznym rozwiązaniu. Wiem, że lubicie bardzo proste przepisy. W końcu każdy chce, aby wypiek się udał za pierwszym razem. Szkoda czasu i składników na nieudane próby. Od tego macie blogerki 🙂
Składniki
CIASTO
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 162 g mąki pszennej, przesianej przez drobne sito
- 185 g cukru brązowego lub białego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka prawdziwego ekstraktu waniliowego <klik> lub zawartość 1 laski wanilii
- 80 ml korzennego rumu
- płaska łyżeczka cynamonu
- 3 jabłka
SOS WANILIOWO-IMBIROWY
- 2 szklanki mleka (około 490 ml)
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- świeży imbir (około 3 cm)
- 5 żółtek
- łyżka korzennego rumu Bacardi
- zawartość 1 laski wanilii
+ cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
SOS
Zacznij od przygotowania sosu. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Wlej mleko i syrop klonowy do garnuszka, wymieszaj i doprowadź je do wrzenia. Umyj imbir i pokrój w plasterki. Wrzuć je do bardzo gorącego mleka. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij imbir z mleka i doprowadź je ponownie do wrzenia (ale nie gotuj!). Do innej miseczki wrzuć żółtka, roztrzep je. Wlej cieniutkim strumieniem odrobinę gorącego mleka do żółtek, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Miksturę z żółtek i mleka przelej do pozostałego gorącego mleka w garnuszku i mieszając podgrzewaj do momentu, aż sos zacznie okrywać całą łyżkę. Odstaw z ognia, dodaj wanilię, i łyżkę rumu. Odstaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przełóż na minimum 3h do lodówki.
CIASTO
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, góra dół, bez termoobiegu. Tortownicę o średnicy 22 lub 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Biszkoptowe ciasta nie lubią smarowania masłem. Muszą mieć suche ścianki, aby się po nich wspinać. Ja wycięłam koło z papieru i ułożyłam na spód. Boki wyłożyłam papierem wyciętym w długi prostokąt.
Umyj i obierz jabłka. Pokrój je na 8 części, a następnie w poprzek na małe kawałeczki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Przełóż kawałeczki jabłek do miski, dodaj cynamon i zalej je rumem. Wymieszaj dokładnie. Odstaw.
Do misy miksera wbij jajka i zacznij je ubijać na gęstą, puszystą pianę. W trakcie ubijania dosypuj cukier, a na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. W innym naczyniu przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Zacznij dodawać po trochu mąki z sodą do jajek. Mieszaj szpatułką powoli, ale dokładnie. Procedura jest taka sama jak przy biszkopcie. Trzeba wymieszać mąkę z puszystą masą jajeczną możliwie najdelikatniej jak to możliwe. Wszystko po to, aby nie utracić puszystości. Upewnij się, że mąka nie osadziła się na dnie miski. Jeśli masa jest już dobrze wymieszana, to dodaj jabłka. Odsącz je z rumu na ręczniku papierowym. Wymieszaj delikatnie z ciastem, a następnie wlej do tortownicy. Zostaw trochę jabłek, aby udekorować wierzch ciasta.
Piecz przez około 50 minut, do momentu, aż ciasto pięknie wyrośnie i zrobi się złociste na wierzchu. Jeśli nie jesteś pewny/pewna czy się dopiekło to sprawdź patyczkiem. Pamiętaj, aby zrobić to dopiero na sam koniec i bardzo szybko. Inaczej ciasto opadnie. Po upieczeniu zostaw w bardzo delikatnie uchylonym piekarniku na 10 minut, a następnie wyciągnij. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie i zajadaj z sosikiem lub słonym karmelem 🙂
Czujecie to?
Smacznego 🙂