Spaghetti w idealnie kremowym sosie z gorgonzolą, pieczarkami, natką pietruszki, prażonymi orzechami laskowymi i oliwą truflową

28 grudnia 2021Aleksandra

To danie kocham przede wszystkim za to, że przygotowuje się je w 10 minut, a jego smak przywołuje na myśl wykwintną kolację w centrum Rzymu. Idealnie kremowy sos na bazie serka mascarpone i śmietanki, przełamany jest charakterną gorgonzolą, lampką wytrawnego prosecco i skórką z cytryny. Z tą wybitną kremowością doskonale zgrywają się zarumienione pieczarki i natka pietruszki. Dzięki prażonym orzechom laskowym, całość bardzo przyjemnie chrupie.

Zresztą, musicie sami skosztować 🙂

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30%
  • makaron spaghetti (1/4 opakowania)
  • 100g sera gorgonzola
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • garść natki pietruszki
  • 5-6 pieczarek
  • orzechy laskowe ilość wedle uznania
  • lampka wytrawnego Prosecco dobrej jakości
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • cytryna
  • oliwa truflowa

Sposób przygotowania

Wrzuć makaron na wrzątek, pamiętając o dodaniu soli. Do większego garnka wlej śmietankę, wrzuć serek mascarpone i gorgonzolę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie umyj dokładnie pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż pieczarki do momentu, aż staną się rumiane. Oprósz je solą. Połowę pieczarek dorzuć do śmietanowego sosu. Skosztuj ile soli i pieprzu potrzeba dodać do sosu i dopraw. Gorgonzola jest dość słona, więc warto mieć to na uwadze przy doprawianiu. Podkręć moc palnika pod sosem i wlej lampkę prosecco lub szampana. Poczekaj chwilę, aż alkohol odparuje, a następnie wyłącz palnik. Posiekaj drobniutko natkę pietruszki oraz podprażone wcześniej orzechy. Do gotowego sosu dodaj połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Na koniec wrzuć do sosu ugotowany (al dente) makaron i wlej pół szklanki wody z gotującego się makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj i ponownie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż gotowy makaron na talerz, dekorując resztą pieczarek, natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Skrop delikatnie oliwą truflową i oprósz pieprzem.

Opcjonalnie: parmezan do dekoracji.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć + 18 =

Poprzedni post Następny post