Szampańska tarta z białą czekoladą, domową konfiturą z owoców leśnych i rozmarynu, oprószona płatkami prażonych migdałów

Aleksandra

Przepis na tą tartę powstał kilka dni temu. Chciałam przygotować coś z białą czekoladą i z dodatkiem napoju wyskokowego 🙂 Z racji, że lubuję się w łączeniu ziół z deserami, pomyślałam, że idealnie sprawdzi się Pan Rozmaryn. I nie myliłam się. Ta tarta jest absolutnym mistrzem świata. Zastanawiam się tylko czy jestem obiektywna, bo kocham białą czekoladę miłością “niezdrową” haha. Najfajniejsze jest jednak to, że słodki smak kremu przełamałam domowej roboty konfiturą z kwaśnych, leśnych owoców (z dodatkiem SZEMPEJN!). W efekcie powstało niebo na ziemi!

Składniki

KRUCHY SPÓD

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 1 jajko L lub 2 M
  • 120 g masła prosto z lodówki
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

KONFITURA

  • 1/2 paczki mrożonych owoców leśnych
  • sok z połówki cytryny lub limonki
  • posiekana na drobniutko gałązka rozmarynu (ale tak drobniutko, drobniutko)
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1/4 szklanki dobrej jakości wina musującego. Jeśli macie miliony i preferujecie życie w stylu J***Ć BIEDĘ to lejcie najprawdziwszy SZEMPEJN! haha
  • opcjonalnie plaska łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

KREM SZAMPAŃSKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • 200 g białej czekolady super ekstra jakości
  • 1/6 szklanki dobrej jakości wina musującego
  • ziarenka z drugiej połowy laski wanilii

WIERZCH

  • 100 g białej czekolady
  • prażone płatki migdałów
  • kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania

KONFITURA

Od niej zaczniemy. Mrożone owoce i rozmaryn umieść w garnku z grubym dnem lub na patelni i zacznij smażyć na małym ogniu. Najlepiej smażyć pół godzinki, odstawić do wystudzenia, następnie znów smażyć godzinę lub do odparowania soku z owoców. Do usmażonych owoców dodaj sok z cytryny, wanilię i wino musujące. Odparuj na dużym ogniu. Jeśli chcesz zagęścić konfiturę to możesz wymieszać odrobinkę zimnej wody z mąką ziemniaczaną (łyżeczka) i wlać do konfitury. Przelej je do głębokiego talerza i odstaw na minimum godzinę.

KRUCHY SPÓD

W tym czasie, kiedy studzi się konfitura, zacznij przygotowywać kruchy spód. Do misy miksera planetarnego wrzuć wszystkie składniki z wyjątkiem jajka. Użyj mieszadła i wyrabiaj na najniższych obrotach do uzyskania piasku. Następnie wrzuć jajko i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Opcja na stolnicy: Wszystkie składniki wysyp na stolnicę i wyrabiaj ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż (lekko spłaszczone, nie w kulce) na 10 minut do zamrażarki. Rozgrzej piekarnik góra dół (bez termoobiegu) do 190 stopni. Po upływie 15 minut rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Porób w cieście dziurki widelcem, następnie nałóż na nie papier do pieczenia z grochem (tak, aby stanowił obciążenie dla całego spodu). Piecz tak około 15 minut, a następnie ściągnij papier z grochem i podpiecz do zarumienienia.

Odstaw spód do ostudzenia.

KREM

Do misy miksera wlej śmietankę i ubij na bitą śmietanę z cukrem pudrem. Następnie zmniejsz obroty do minimum i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Połącz serek ze śmietanką tak, aby stworzyły jednolitą, lekko puszystą masę. Do rondelka wlej 1/4 szklanki śmietanki i podgrzej ją tak, aby była lekko gorąca. Zdejmij z ognia i włóż połamaną na małe kawałeczki czekoladę. poczekaj chwilkę i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Ostaw rozpuszczoną czekoladę do ostudzenia, następnie połącz z kremem za pomocą szpatułki. Na koniec wlej wino musujące i wymieszaj delikatnie. Włóż krem do lodówki na minimum godzinę.

CAŁOŚĆ

Na ostudzony spód wyłóż konfiturę i dokładnie ją rozprowadź. Następnie krem z białej czekolady, a na koniec rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady, Wmieszaj ją w krem. Nie przejmuj się tym jak to wygląda po rozprowadzeniu. Na wierzchu i tak będą płatki migdałów z rozmarynem 🙂

A! Pamiętajcie, że tarta musi poleżeć mniej więcej 5h w lodówce przed podaniem.

Jeśli chcecie to śmiało możecie zastąpić szampana adwokatem 🙂

Komentarze (4)

  • Paulina

    31 grudnia 2020 at 19:10

    Czy można pominąć alkohol? Niestety nie mogę jego spożywać.

    1. Aleksandra

      4 stycznia 2021 at 08:46

      Oczywiście 🙂

  • Gosia

    27 stycznia 2021 at 23:04

    Hej, a tak naprawdę jakiego wina musującego użyłaś ? Jakie polecasz? :))

    1. Aleksandra

      28 stycznia 2021 at 18:38

      Cześć, użyłam Moeta, ale może być proseczko 🙂

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × 2 =

Poprzedni post Następny post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu