Przyjemnie wilgotne ciasto czekoladowe, na które musieliście czekać całą wieczność

16 października 2021Aleksandra

Miesiąc temu obiecałam Wam przepis na bardzo proste ciasto czekoladowe z dodatkiem maślanki. Już dawno powinien być na blogu, ale utraciłam zdjęcia i musiałam na nowo piec i robić sesję (choć w tym akurat przypadku sesja to za mocne słowo). Za pierwszym razem problem był ze światłem. Wyjęłam je z piekarnika, a za oknem zrobiło się szaro. Oczywiście ciasto nie przetrwało do następnego dnia 😉 Za drugim razem w pośpiechu włączyłam piekarnik i zamiast ustawić 170 stopni, to ustawiłam 120. Zorientowałam się dopiero pod koniec. Ale! Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Nabrałam już takiej wprawy, że mogłabym je piec z zamkniętymi oczami 🙂

I oto jest – obiecany przepis. Zapisujcie 🙂

Składniki – wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek cukru
  • ½ kubka niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • niecały kubek oleju roślinnego
  • 1 kubek maślanki
  • niecały kubek gorącej (ale nie wrzącej) wody

Sposób przygotowania

Powtórzę – wszystkie składniki muszą być obowiązkowo w temperaturze pokojowej. Najwspanialsze w tym cieście jest to, że cała akcja rozgrywa się w jednej misce, bez konieczności użycia kuchennego robota.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao, sodę, sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej, wlej maślankę i wymieszaj bardzo, bardzo dokładnie na jednolitą masę. Na sam koniec wlej niecały kubeczek gorącej, ale nie wrzącej wody. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Przypominającą masę na naleśniki. Piecz 35-40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl i poczekaj, aż ciasto wystygnie.

Ja zrobiłam do niego polewę z kremowego serka Twój smak. 2 łyżki masła rozpuściłam w garnuszki, dodałam czubatą łyżkę kakao i 2 łyżki cukru pudru. Mieszałam energicznie, aż wszystko się pięknie połączy. Na koniec dodałam 200g serka naturalnego Twój Smak i podgrzewając na naprawdę maleńkim ogniu, mieszałam tak długo, aż wszystko połączy się w jedną całość. Polewę należy wyłożyć na ostudzone ciasto.

Smacznego!

Dodaj komentarz (8)

  • Gosia

    9 grudnia 2021 at 11:52

    Hej 🙂 czy jeśli chodzi o polewę – masz na myśli serek śmietankowy naturalny kanapkowy „Twój smak” Piątnica?

    1. Aleksandra

      9 grudnia 2021 at 12:36

      tak 🙂

  • Weronika

    9 grudnia 2021 at 14:46

    Hej, mozna zastapic maslanke jogurtem albo smietana? Strasznie chcialabym zrobic to ciasto w tej chwili, ale ze wszystkich skladnikow brakuje mi tylko maslanki 🙂

    1. Aleksandra

      9 grudnia 2021 at 17:55

      Cześć Weronika, niestety nie robiłam nigdy z jogurtu. Ja bym pozostała przy maślance 🙂

    2. Karina

      9 stycznia 2022 at 19:38

      A czy mozesz podac dokladnie co to oznacza 1 kubek? Konkretna ilosc np. 150ml oleju roslinnego, 250g maki; a jakiego konkretnie oleju roslinnego powinno sie uzyc? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam 🙂

      1. Aleksandra

        10 stycznia 2022 at 10:12

        rozumiem przez to 300 ml 🙂

  • Nicole

    20 listopada 2022 at 12:11

    Kubek = 300 ml … Interesujące 🤣 Weronika, możesz śmiało robić z jogurtem, byleby to nie był gęsty 10% grecki 😉 dodaj do niego kapkę mleka 👌

  • Julia

    29 marca 2024 at 11:20

    Można prosić o informację jakiej wielkości blachę użyć? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − dziewiętnaście =

Poprzedni post Następny post