Pasta Fusilli z prosciutto cotto, groszkiem i złocistymi pieczarkami, w aksamitnym sosie na bazie mascarpone i gorgonzoli

20 października 2021Aleksandra

Ostatnio przeczytałam w jednej z książek, że makaron jest produktem najbardziej otwartym na twórcze podejście. I w końcu uświadomiłam sobie dlaczego tak bardzo uwielbiam go przyrządzać 🙂

Dzisiaj przygotowałam dla Was Fussili Giganti w kremowym sosie. Jest to doskonała pozycja dla tych, którzy uwielbiają sery pleśniowe. Jeśli chcecie opcję wegetariańską to śmiało możecie pominąć prosciutto lub zastąpić ją wersją wege (np. z niemięsny mięsny).

Składniki

  • makaron Fusilli Giganti (ilość wedle uznania)
  • świeży groszek – 200 g
  • prosciutto cotto – 200 g
  • pieczarki – 6 sztuk
  • szalotka – 1 większa lub dwie malutkie
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • ser mascarpone z gorgonzolą <taki> – duża łyżka
  • sól morska i pieprz ziołowy – do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

Jeśli chcecie zobaczyć jak go przyrządzić to zapraszam na mój instagram, tam zobaczycie wszystko krok po kroku na filmiku.

Zacznij od zagotowania wody na makaron. Posól ją, a następnie wrzuć Fusilli. Pamiętaj, aby pilnować czasu. Makaron do sosu powinno się gotować na tzw. „very al dente”, ponieważ będzie dochodził jeszcze z sosem. W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć drobniutko pokrojoną szalotkę. Poczekaj, aż się zeszkli i wrzuć groszek, dolej więcej oliwy i wrzuć pokrojoną wedle uznania prosciutto cotto. Smaż chwilkę, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą, pieprzem i przełóż wszystko do innego naczynia.

Rozgrzej mocno patelnię i podsmaż na odrobinie oliwy, pokrojone wcześniej pieczarki. Smaż do momentu, aż będą mocno zarumienione. Do pieczarek dorzuć wcześniej podsmażoną prosciutto z groszkiem i podsmaż chwilkę wszystko razem. Dodaj solidną łyżkę masła i dopraw ząbkiem czosnku, podsmaż niecałą minutkę, a następnie wlej 2 chochle wody z gotującego się makaronu. Duś całość przez chwilkę i dodaj serek mascarpone z gorgonzolą. Poczekaj chwilę, aż się rozpuści i wlej śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś całość tylko do momentu, aż cały ser się rozpuści i pięknie połączy ze śmietanką. Na koniec przełóż makaron do sosu i wymieszaj dokładnie. Duś jeszcze 2 minuty wszystko razem. Możesz dodać świeże zioła, np. rozmaryn.

Podaj z odrobinką oliwy z oliwek i z parmezanem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − osiem =

Poprzedni post Następny post