Idealny deser na upalne dni – orzeźwiający, malinowy sernik z białą czekoladą i lawendą na spodzie z prażonych migdałów
Internet w ostatnim czasie pęka w szwach od jagodzianek i serników na zimno, ale co tam! Stwierdziłam, że muszę podzielić się z Wami przepisem na przepyszny sernik malinowo-lawendowy. Oczywiście w wersji na zimno. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, poziom trudności to 1,5/10. Uda się nawet tym, którzy nie potrafią w ciasta 🙂
Składniki (u mnie tortownica 24 cm)
- półtłusty lub śmietankowy twaróg – 550 g
- jogurt grecki – 200 g
- maliny – 450 g
- biała czekolada – 150 g
- żelatyna – 18 g
- kwiaty lawendy – 2 sztuki
- 2 łyżki soku z cytryny
- migdały – 200 g
Sposób przygotowania
Migdały posiekaj na małe kawałeczki i podpraż w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Ja piekłam około 8 minut (muszą być złociste, ale nie brązowe). Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, uważając aby nie miała bezpośredniej styczności z parą wodną (może się zważyć). Umyj maliny i kwiatki lawendy. Do blendera kielichowego lub do miski (jeśli używasz ręcznego blendera) wrzuć twaróg, rozpuszczoną czekoladę, maliny, jogurt grecki, lawendę i sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Ręcznym blenderem pójdzie znacznie dłużej. Następnie rozpuść żelatynę w 5 łyżkach chłodnej wody i odstaw ją na 3-4 minuty, aż napęcznieje. Po tym czasie podgrzej ją, najlepiej w kąpieli wodnej (w tej samej, która służyła do czekolady). Ja to robię tak, że zanurzam spód kubeczka, kieliszka w gorącej wodzie i czekam, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy twarogowej i ponownie zblenduj.
Spód tortownicy wyłóż kawałkami prażonych migdałów i zalej je masą twarogową. Odstaw do lodówki na 4-5h. Nie trzeba na całą noc. Ciasto szybciej stężeje.
Udekoruj kwiatkami lawendy i migdałami 🙂 Ja użyłam jadalnych kwiatów od Fusion Gusto.
Smacznego!