Pieczona owsianka ze śliwkami, bananem z dodatkiem acai, masła migdałowego i prażonych orzechów. Pachnie wanilią i cynamonem.
Wracam do Was po małej, nieplanowanej przerwie. Mam nadzieję, że chociaż trochę tęskniliście 😉 Dobra wiadomość jest taka, że mój mąż wrócił już ze szpitala i w związku z tym w najbliższym czasie pojawi się na blogu spooooro przepisów na zdrowe jedzonko. Muszę bardzo dbać teraz o jego prawidłowe odżywianie, ponieważ jak pewnie wiecie, to co jemy ma ogromny wpływ na proces rekonwalescencji. Odbyłam przez ten czas kilka spotkań online z dietetykiem klinicznym, specjalistą od dietoterapii. Obiecuję, że będę starała się przemycać Wam trochę wiedzy, którą zdobyłam w tym obszarze.
Zanim jednak przejdę do przepisu, chciałabym przedstawić Wam nowy cykl postów, który zatytułowałam “Owsianka nie musi być nudna” (powstała również dedykowana zakładka w menu). Ten cykl powstał ponieważ niezliczoną ilość razy uczyłam innych przyrządzania smacznej owsianki. Kilka lat temu, kiedy zamieszkałam razem z Michałem, zaproponowałam mu na śniadanie owsiankę. Niestety nie mam nagranej jego reakcji, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że wykrzywił się jakbym zaserwowała mu dżdżownice w śmietanie. Powiedział tylko “oooo nie, fuuuu”. Poprosiłam, aby mi zaufał, wiedziałam jak dużo osób ma wyobrażenie, że owsianka musi być jałowa i bez smaku. Zaufał i… pokochał!
Wydawało mi się, że dzisiaj już nie ma tego problemu, ponieważ dostęp do przepisów i inspiracji jest przeogromny. Okazuje się, że nie. Wciąż spotykam ludzi, którzy nie mają pojęcia jak nieograniczone możliwości smakowe daje nam owsianka czy jaglanka. Postanowiłam, że odczaruję to raz na zawsze i stworzę cykl postów z przepisami na obłędnie pyszne owsianki. Dajcie mi znać co Wy na to 🙂
A teraz przepis:
Składniki (porcja dla 3 osób)
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka 2%
- 600 g śliwek
- garść borówek
- 1 banan
- 2 garści ulubionych orzechów
- łyżeczka cynamonu
- laska wanilii
- słony migdał od foods by ann <klik>
- 3 łyżeczki sproszkowanego acai (opcjonalnie) <klik>
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra, dół, bez termoobiegu). Namocz płatki owsiane w wodzie około 10 minut (tylko do przykrycia), a następnie zacznij podgrzewać na małym ogniu. Wlej mleko i wrzuć pokrojonego w kostkę banana i sproszkowane acai. Podgrzewaj około 5 minut i odstaw z ognia. Pokrój śliwki na małe plasterki, umyj borówki a orzechy posiekaj na małe kawałeczki. Przełóż podgrzane płatki z bananem do naczynia żaroodpornego i rozłóż równomiernie po dnie. Do śliwek dodaj łyżeczkę cynamonu, ziarenka z laski wanilii i obtocz je dokładnie, a następnie ułóż na płatkach owsianych. Posyp borówkami i orzechami. Piecz około 15-20 minut aż orzechy zrobią się złociste, a śliwki zmiękną. O wyjęciu owsianki przypomni Ci cudowny zapach cynamonu i wanilii unoszący się w mieszkaniu. Owsiankę podaj z odrobinką masła z solonych migdałów (to od foods by ann jest obłędnie dobre!)
Smacznego!
Masz ochotę na inny smak owsianki pieczonej? Zobacz ten! <klik>