Pieczona owsianko-jaglanka z owocami i musem borówkowo-truskawkowym

17 marca 2020Aleksandra

Jeśli lubisz smak ryżu zapiekanego z jabłkiem i makaronu z sosem truskawkowym to ten przepis jest dla Ciebie. Oczywiście trzeba zarezerwować sobie trochę więcej czasu, nie jest to szybkie śniadanie, które można zjeść przed pracą/uczelnią. Czas przygotowania to około 30 minut, ale spokojnie – 20 minut zajmuje pieczenie 🙂

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka płatków jaglanych
  • pół szklanki mleka (może być roślinne)
  • pół szklanki śmietanki 30% (opcja vege: śmietanka kokosowa)
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego lub pół laseczki wanilii
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • ulubione orzechy
  • nasiona słonecznika i pestki dyni

Składniki na polewę

  • szklanka mrożonych borówek
  • szklanka mrożonych truskawek
  • śmietanka 30% lub vege: śmietanka kokosowa
  • cukier lub dowolny słodzik (u mnie jest to cukier lub miód)

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra dół, bez termoobiegu)

Do garnuszka wlej mleko, śmietankę, wsyp cukier brązowy, wanilinowy i dodaj cynamon. Podgrzewaj na małym ogniu aż będzie mocno ciepłe. Pilnuj tylko żeby się nie zagotowało.

W tym czasie zalej mrożone owoce wrzątkiem, aby się rozmroziły. Oczywiście jeśli masz świeże to pomiń ten krok.

Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki owsiane, jaglane i wymieszaj je. Zalej je wcześniej podgrzanym mlekiem ze śmietanką. Odstaw na 5 minut. W tym czasie obierz jabłka, gruszki i banany. Jabłka i gruszki zetrzyj na grubym oczku, a banany pokrój w średniej grubości plastry. Wymieszaj jabłka z gruszką i wyłóż na nasączone płatki owsiane, posyp orzechami i nasionami, a na wierzch ułóż banany. Piecz około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 3-4 minuty aż owsianka trochę odparuje.

Polewa: zblenduj owoce ze śmietanką i cukrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × 4 =

Poprzedni post Następny post