Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami

5 września 2020Aleksandra

Któż z Was nie kocha smaku knedli obtoczonych w bułeczce tartej? To po prostu niebo w gębie. Mi ten smak już chyba na zawsze będzie się kojarzyć z dzieciństwem. Z tego co zdążyłam zaobserwować to ludzie dzielą się na TEAM KNEDLE Z BUŁKĄ TARTĄ i TEAM KNEDLE ZE ŚMIETANĄ. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy 🙂

Przepis na knedle będzie nieco inny niż reszta przepisów na moim blogu. Już tłumaczę dlaczego. Otóż są takie potrawy, na które nie ma przepisu idealnego samego w sobie. W przypadku knedli bardzo ważnym elementem są ziemniaki. Ich struktura, wilgotność, gatunek. Jak wiecie ciasto na knedle nie lubi młodych ziemniaków, ponieważ wpijają one zbyt dużą ilość mąki. Ziemniaki powinny być odciśnięte przez praskę, a nie (jak robią niektórzy) zblendowane na papkę. Zasada jest taka, że im mniej mąki, tym knedle będą delikatniejsze. Podzielę się z Wami sposobem, który kiedyś znalazłam w sieci. Nie pamiętam już niestety na jakiej stronie, ale dziękuję tej osobie, bo ten trick jest niezawodny!

Ale najpierw składniki.

Składniki

  • ugotowane na miękko ziemniaki (gramatura nie ma tu znaczenia, tyle ile chcecie)
  • mąka pszenna np. typ 550 – ilość uzależniona od ziemniaków
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • szczypta soli
  • śliwki węgierki – około 800g, ale kupcie ile chcecie. Tu zasada jest banalnie prosta, ile śliwek tyle knedli ; )
  • cukier wymieszany z cynamonem do nadziewania śliwek

Sposób przygotowania

Przygotuj śliwki (umyj, osusz i rozetnij do połowy, aby wyciągnąć pestkę). Odciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę do dużej miski i ugnieć je dokładnie. Podziel je na cztery równe części rysując łyżką krzyż. Tak jak na zdjęciu poniżej:

Jedną część należy wydrążyć dokładnie. Ziemniaki ułóż gdzieś obok, ważne jest to, aby była pozostawiona dziura po wydrążeniu 1/4 części ziemniaków. Następnie w tą lukę wsyp przesianą wcześniej mąkę pszenną. Tylko do wypełnienia tej luki. Dodaj mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Ugniataj na jednolitą masę. Po tym czasie posyp blat mąką i z ciasta uformuj podłużny wałek. Odkrajaj kawałki, oprusz je delikatnie mąką ziemniaczaną i uformuj z nich okrągłe placki. Na środek ciasta ułóż śliwkę, do środka śliwki wsyp cukier wymieszany z cynamonem i zrób z tego śliczną kulkę. Uważaj, aby ciasto nie było pęknięte. Musi być dobrze sklejone, inaczej podczas gotowania może się rozkleić.

Warto pamiętać o tym, że wodę na knedle trzeba wstawić jeszcze zanim zaczniecie je lepić. Śliwki posypane cukrem zaczną puszczać soki i ciasto może rozmięknąć.

Knedle gotuj od wrzącej wody tylko do ich wypłynięcia. Podaj z bułką tartą lub ze śmietanką.

Knedle po minucie od podania 🙂

Wszystkich fanów śliwek zapraszam również do posta z owsianką <klik>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 − dziewięć =

Poprzedni post Następny post