Owsianka z truskawkami, bananem i płatkami białej czekolady

17 kwietnia 2020Aleksandra

Przepisy na owsiankę mogłabym wrzucać codziennie przez rok i chyba nigdy by się nie skończyły pomysły 😀 Z plackami mam to samo (pozdrowienia dla Patrycji @bajkizmchu :*). Parę lat prowadziłyśmy razem bloga „Strefa Zadbanej Kobiety” i pod koniec zdecydowanie najlepiej szły nam placki. Obiecuję, że niedługo tu też pojawi się jakiś przepis na omleciki i placuszki, nie pozbawię Was tej przyjemności 😉 A tymczasem musicie się zadowolić owsianką, ale na szczęście nie byle jaką. Mąż powiedział, że jest sztosem, a musicie mi wierzyć, że jest już prawdziwym koneserem owsianek 🙂

Składniki

  • 100g płatków owsianych
  • szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowe), ale jak lubicie inne to śmiało 🙂
  • 1/2 szklanki wody
  • garść suszonej żurawiny lub 4 suszone daktyle
  • truskawki (ilość wedle uznania)
  • 1 banan
  • garść podprażonych wcześniej nasionek (pestki dyni, pestki słonecznika)
  • garść podprażonych wcześniej orzechów – ostatnio robię tak, że po zakupie orzechów część z nich wyrzucam na blaszkę i piekę w 180 stopniach około 8 minut. Przerzucam połowę do malaksera, a połowę wrzucam w całości do słoika. W malakserze wciskam „guziczek” dosłownie 2-3 razy żeby tylko rozdrobnić lekko orzechy. Robi się wtedy taka fajna posypka orzechowa. Przesypuję je również do słoika.
  • łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • biała czekolada
  • miód – opcjonalnie, jeśli chcielibyście sobie trochę dosłodzić

Przygotowanie

Płatki namocz w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie na noc. Rano przełóż je do garnuszka, wlej wodę i mleko roślinne, wsyp żurawinę lub posiekane daktyle, siemię lniane i podgrzewaj na małym ogniu. Jak już konsystencja zrobi się gęsta to zdejmij z ognia i przełóż do miseczek. Polej odrobiną jogurtu greckiego. Ułóż na wierzch pokrojone truskawki, banana, posyp nasionkami i orzechami. Na wierzch zetrzyj 1 kosteczkę białej czekolady. Smacznego 🙂

Jeśli macie ochotę na owsiankę pieczoną to odsyłam do przepisu – <klik>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 + dziewięć =

Poprzedni post Następny post