Soczyste burgery z maślaną bułeczką i majonezem czosnkowym

15 kwietnia 2020Aleksandra

Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na przepyszne, maślane bułeczki do burgera <zobacz przepis>. Nie mogłabym przecież zostawić Was z samymi bułeczkami:) Czas więc na burgery wołowe. Nie wiem co takiego kryje się w tym klasycznym połączeniu składników, ale już sam zapach sprawia, że przepadam! I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam burgerów…

Ok, koniec zbędnych wstępów, po prostu musicie tego spróbować. Tylko błagam, zróbcie sami te bułeczki! Warto.

Składniki

  • 200g zmielonej wołowiny dobrej jakości (80% mięsa, 20% tłuszczu)
  • 1 łyżka sosu Worchestershire
  • pół dużej natki pietruszki lub cała mała
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 5 łyżek majonezu
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść szpinaku
  • kilka plasterków sera cheddar lub innego sera do burgera
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • (opcjonalnie) czerwona cebulka i boczek

Sposób przygotowania

Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj do niego musztardę, sos Worchesteshire oraz posiekaną na drobno natkę pietruszki. Wyrabiaj mięso około 4 minuty i uformuj z nich kotleciki o średnicy bułeczek. Ja w tym celu rozgniotłam mięso na płasko i wycinałam kółka za pomocą szklanki (dokładnie tak jak ciasto na pierogi). Średnica szklanki równała się u mnie średnicy bułeczek. Rozgrzej patelnię.

Przygotuj sos: w miseczce umieść majonez, jogurt, odciśnij ząbek czosnku, dodaj łyżeczkę musztardy sarepskiej i wszystko i wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Przygotuj warzywa: pokrój pomidora, ogórki i cebulkę w plasterki. Umyj i osusz szpinak, odrywając długie łodyżki.

Podgrzej bułeczki w piekarniku, ale uważaj, żeby nie były zbyt chrupiące. Fajnie jak w środku pozostaną mięciutkie.

Na mocno rozgrzaną patelnię układaj mięso i smaż po kilka minut z jednej strony (w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia).Po przewróceniu burgera na drugą stronę ułóż plasterek sera, tak aby mógł się roztopić. Przekrojone bułeczki posmaruj na spodzie sosem, ułóż szpinak, następnie burgera z serem, warzywa i polej sosem. Można również dodać odrobinę ketchupu jeśli lubisz.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × pięć =

Poprzedni post Następny post