Placuszki orkiszowe z siemieniem lnianym i borówkami. Tak pyszne, że szok!

Aleksandra

Obiecywałam Wam placki i słowa dotrzymuję! Nie sądziłam, że stanie się to tak szybko:)

Ten przepis powstał zupełnie spontanicznie, jak co rano, szukaliśmy pomysłu na śniadanie. Wierzcie mi na słowo, że to jedne z najlepszych placuszków jakie udało mi się stworzyć. A to już dużo znaczy (haha). Są na maksa delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach. To co było w nich najfajniejsze to to, że po zjedzeniu całego talerza nadal czuliśmy się lekko.

Składniki

  • 170 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka (najlepiej wiejskie)
  • 180 ml mleka krowiego 3,2%
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5 garści borówek amerykańskich

do smażenia użyj masła klarowanego lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania

Mąkę, jajka, mleko, sól, cukier i sodę zmiksuj na gładką masę. Dodaj siemię lniane i wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut. Po tym czasie dodaj do niej umyte i osuszone borówki. Nagrzej patelnię, wlej tłuszcz i smaż placuszki układając małe porcje masy na patelni. Pamiętaj, aby każdy placuszek miał podobną ilość borówek 🙂 Podaj z cukrem pudrem lub ze świeżymi owocami.

Smacznego 🙂

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem − sześć =

Poprzedni post Następny post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu