Aksamitna owsianka, gotowana na mleku migdałowym z marakują, granatem, borówkami, karmelizowanym bananem i jabłkiem. Otulona pastą tahini i masełkiem migdałowym. Całości dopełniają chrupiące orzechy pecan

21 stycznia 2021Aleksandra

Jedna z pyszniejszych owsianek jakie w życiu zrobiłam. Jest tak aksamitna i delikatna, że chce się ją jeść, jeść i jeść. Smakiem przypomina bardziej jakościowy deser niż owsiankę. To połączenie struktur, kontrastujących smaków i konsystencji tworzy doznanie, które przenosi śniadanie w inny wymiar (naprawdę!). Tak naprawdę owsianka wcale nie jest nudna. Gwarancją sukcesu jest gotowanie jej z miłością i pasją.

Składniki (porcja dla dwóch osób)

  • 110 g płatków owsianych
  • pół szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 jabłka
  • banan
  • 1/2 granata
  • 1 marakuja
  • garść borówek
  • płaska łyżka pasty tahini
  • płaska łyżka masła migdałowego lub orzechowego
  • 10 orzechów pecan (można je wcześniej podprażyć, ale nie jest to konieczne)
  • 2 daktyle
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

Płatki owsiane namocz na noc wodą (tylko do przykrycia). Rano zacznij od pokrojenia owoców. Jabłko na małe kawałeczki, banan na pół i potem wzdłuż na 3. Posiekaj daktyle, przekrój marakuję na pół, powyciągaj pestki z granata. Umyj borówki. Zacznij podgrzewać na małym ogniu owsiankę z mlekiem migdałowym i daktylami. Rozgrzej równocześnie patelnię z 2 łyżkami masła. Na rozgrzaną patelnię wrzuć jabłka i ułóż delikatnie banany. Smaż z obu stron do zarumienienia. Owsiankę wyłóż do głębokich talerzy, a następnie ułóż na niej orzechy, karmelizowane kawałeczki jabłka, banana, posyp borówkami, granatem. Polej połówką marakui, masełkiem migdałowym i pastą tahini.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 + eighteen =

Poprzedni post Następny post