Owsianka z truskawkami, bananem i płatkami białej czekolady
Przepisy na owsiankę mogłabym wrzucać codziennie przez rok i chyba nigdy by się nie skończyły pomysły 😀 Z plackami mam to samo (pozdrowienia dla Patrycji @bajkizmchu :*). Parę lat prowadziłyśmy razem bloga “Strefa Zadbanej Kobiety” i pod koniec zdecydowanie najlepiej szły nam placki. Obiecuję, że niedługo tu też pojawi się jakiś przepis na omleciki i placuszki, nie pozbawię Was tej przyjemności 😉 A tymczasem musicie się zadowolić owsianką, ale na szczęście nie byle jaką. Mąż powiedział, że jest sztosem, a musicie mi wierzyć, że jest już prawdziwym koneserem owsianek 🙂
Składniki
- 100g płatków owsianych
- szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowe), ale jak lubicie inne to śmiało 🙂
- 1/2 szklanki wody
- garść suszonej żurawiny lub 4 suszone daktyle
- truskawki (ilość wedle uznania)
- 1 banan
- garść podprażonych wcześniej nasionek (pestki dyni, pestki słonecznika)
- garść podprażonych wcześniej orzechów – ostatnio robię tak, że po zakupie orzechów część z nich wyrzucam na blaszkę i piekę w 180 stopniach około 8 minut. Przerzucam połowę do malaksera, a połowę wrzucam w całości do słoika. W malakserze wciskam “guziczek” dosłownie 2-3 razy żeby tylko rozdrobnić lekko orzechy. Robi się wtedy taka fajna posypka orzechowa. Przesypuję je również do słoika.
- łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- biała czekolada
- miód – opcjonalnie, jeśli chcielibyście sobie trochę dosłodzić
Przygotowanie
Płatki namocz w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie na noc. Rano przełóż je do garnuszka, wlej wodę i mleko roślinne, wsyp żurawinę lub posiekane daktyle, siemię lniane i podgrzewaj na małym ogniu. Jak już konsystencja zrobi się gęsta to zdejmij z ognia i przełóż do miseczek. Polej odrobiną jogurtu greckiego. Ułóż na wierzch pokrojone truskawki, banana, posyp nasionkami i orzechami. Na wierzch zetrzyj 1 kosteczkę białej czekolady. Smacznego 🙂
Jeśli macie ochotę na owsiankę pieczoną to odsyłam do przepisu – <klik>