Różowa jaglanka z purée z buraka i gruszki z dodatkiem jogurtu. Podana z prażonymi orzechami, sezonowymi owocami oraz płatkami bławatka

Aleksandra

Czyż to nie cudo? Jest to zdecydowanie jedno z takich śniadań, które można zjeść oczami. Polecam wszystkim mamom dziewczynek. Można śmiało rzec, że jest to śniadanie dla małych księżniczek 🙂 Ale niech Was nie zmyli słodki kolor, to śliczne śniadanko zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych. Ten piękny róż to zasługa nikogo innego jak Pana Buraka.

Ten przepis powstał spontanicznie, miałam kilka ugotowanych buraków do obiadu. Spojrzałam rano na to co mam w kuchni i od razu wpadłam na pomysł wykorzystania ich w jaglance. Jej smak jest totalnie nieoczywisty, aż ciężko mi go z czymś porównać. Musicie sami skosztować (oczywiście jeśli nie jesteście ogromnymi antyfanami buraka). Dodam, że smak buraka jest wyczuwalny bardzo delikatnie.

Składniki (porcja dla 2 osób dorosłych i 1 dziecka)

  • 1/4 ugotowanego do miękkości buraka
  • 1,5 szklanki płatków jaglanych
  • 1 mały jogurt naturalny klasyczny lub typu greckiego
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • kilka garści ulubionych orzechów
  • masło migdałowe dobrej jakości (u mnie wciąż to od foods by ann, bo jest pyszniutkie)
  • płatki bławatka do posypania

Sposób przygotowania

Na wieczór wstaw orzechy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz do zarumienienia. Jeśli masz czas zrobić to tano to oczywiście nie ma przeciwskazań.

Obierz całego buraka z łupiny i podziel do na 4 części, weź 1/4 do jaglanki, a pozostałą część wykorzystaj do obiadu. Umyj owoce i pokrój na drobne plasterki (z wyjątkiem jednej gruszki, którą będziesz blendować z burakiem). Wsyp płatki jaglane do garnuszka i zalej wodą, trochę więcej niż do przykrycia. Zacznij gotować na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj je do momentu aż wchłoną wodę i zmiękną. Jeśli wchłoną wodę, ale będą jeszcze twardawe to dolej więcej wody i gotuj dalej. Zblenduj 1/4 buraka z całą gruszką na papkę i dodaj ją do ugotowanej jaglanki. Podgrzewaj całość dosłownie 2-3 minuty. Wrzuć do jaglanki pokrojone (lub jeśli wolisz to starte na tarce) jabłko i wlej jogurt. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitego, różowego koloru. Przelej owsiankę do miseczek, udekoruj podpieczonymi chwilkę gruszkami, prażonymi orzechami oraz masełkiem migdałowym. Możesz również posypać cynamonem i płatkami bławatka.

Smacznego 🙂

Więcej pysznych owsianek znajdziecie tu <klik>

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × 1 =

Poprzedni post Następny post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu