Dzisiaj podzielę się z Wami prostymi przepisami, które od lat goszczą w naszym domu. W sumie, w przypadku tak prostych dań ciężko jest mówić o jakimś przepisie. To po prostu “pomysł na” 🙂 Wspólnym składnikiem obu tych przekąsek będą suszone pomidory. Mam nadzieję, że zdążycie jeszcze skoczyć na zakupy.
Makaron z kurczakiem, szpinakiem, fetą i suszonym pomidorem
Przysięgam, że nie zliczę już ile osób zaczarowałam tym daniem. Pierwszy raz podałam je znajomym, będąc jeszcze na studiach. Z tego co wiem, to większość z nich do dziś je przygotowuje w swoich domach 🙂 Nie myślcie sobie, że to coś odkrywczego. Nic z tego. To totalny klasyk!
Składniki (porcja dla 3 osób)
- 1/2 paczki szpinaku baby
- 2,5 szklanki makaronu penne
- 1 pierś z kurczaka
- 3/4 opakowania sera Favita
- 12-14 suszonych pomidorów z zalewy
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do grilla
- oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
Oczyść kurczaka, pokrój na mniejsze kawałeczki i zamarynuj na noc w przyprawie do grilla. Przed samym przygotowaniem usmaż na złocisto. Umyj szpinak i oderwij długie ogonki. Ugotuj makaron al dente. Suszone pomidory i fetę pokrój na maleńkie kawałki. Na patelnię z usmażonym kurczakiem wrzuć szpinak, suszone pomidory i wymieszaj. Dorzuć makaron i na koniec fetę. Wymieszaj delikatnie. Oprósz do smaku przyprawą do grilla i polej oliwą (od serca!)
To danie jest niepozorne, ale jeszcze nie spotkałam się z osobą, której by nie smakowało. Jak robimy je z mężem na jakieś okolicznościowe imprezki to znika w 5 minut 😉
Sałatka ze szpinakiem, suszonym pomidorem, serem z niebieską pleśnią, chrupiącymi kawałeczkami boczku i prażonymi pestkami dyni
Tą sałatką zaraził mnie Michał jeszcze na początku naszej znajomości. Co jakiś czas przygotowujemy ją sobie na kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest prosta, a zarazem niebanalna. To połączenie smaków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom serów z niebieską pleśnią.
Składniki
- paczka szpinaku baby
- 15 suszonych pomidorków
- pestki dyni (wcześniej podprażone w piekarniku lub na patelni)
- ok 100g boczku
- 120 g sera z niebieską pleśnią
SOS
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki ciepłej wody
- płaska łyżka miodu
- łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz
Sposób przygotowania
Umyj szpinak i osusz ręcznikiem papierowym. Oderwij najdłuższe ogonki. Pokrój suszone pomidory, ser i boczek na małe kawałeczki. Boczek smaż na średnim ogniu do uzyskania chrupkości. Przygotuj sos: do słoika wrzuć wszystkie składniki (odciśnij czosnek przez praskę) i “szejkuj” przez kilka sekund do połączenia się składników. Na talerz wyłóż szpinak, polej sosem, ułóż suszone pomidory, ser, polej sosem. Na koniec oprósz podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego Nowego Roku 🙂