Chrupiąca granola z miodem, orzechami i suszonymi owocami

27 kwietnia 2020Aleksandra

Zawsze, gdy zbliża się wiosna nabieram ogromnej ochoty na domową granolę. Najchętniej jem ją z miodem, jogurtem greckim i świeżymi owocami. Nie wiem dlaczego, ale ten smak kojarzy mi się z latem. Jest w nim coś magicznego, coś co sprawia, że jedną nogą jestem na wakacjach 🙂 Przygotowanie takiej granoli nie zajmuje dużo czasu, a jest o niebo lepsza niż kupna. W dodatku ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Możecie dodać swoje ulubione orzechy i uzupełnić takimi dodatkami jakie Wam odpowiadają najbardziej. Mój przepis potraktujcie jako inspirację, to nie jest potrawa, ani ciasto, że musicie odmierzać z precyzją gramatury produktów. Pozwólcie sobie na pełną improwizację, a gwarantuję Wam, że oprócz pysznej przekąski zyskacie też fajną zabawę.

Składniki

  • 5 szklanek płatków owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 paczka pestek do sałatek (pestki słonecznika i dyni)
  • pół szklanki suszonej żurawiny (wcześniej wymoczonej w wodzie)
  • 10 suszonym morelek
  • szklanka migdałów
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki orzechów nerkowca
  • szklanka orzechów laskowych
  • 4 łyżki miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku odciśniętego z cytryny

Sposób przygotowania

Posiekaj orzechy i suszone owoce. Wsyp do dużej miski wszystkie powyższe składniki z wyjątkiem oliwy, miodu i soku z cytryny. Wymieszaj je. W garnku rozpuść miód, a następnie wlej do suchych składników. Dokładnie wymieszaj, dodając oliwę z oliwek oraz sok z cytryny, Nagrzej piekarnik do 160 stopni, ułóż granolę na blaszce (równomiernie rozprowadź jak na zdjęciu poniżej). Piecz aż granola się zarumieni, co jakiś czas mieszając ją. Odstaw do wystudzenia i zamknij w słoiczku.

Moi kochani asystenci planu <3

W takich okolicznościach przyrody dużo przyjemniej się pracuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × dwa =

Poprzedni post Następny post