Pieczona owsianka, która smakuje jak ciasto marchewkowe
Nie wiem jak Wy, ale ja mam słabość do korzennych smaków. I to nie tylko w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Przyprawa do piernika ma całoroczny dyżur w mojej kuchni 🙂 Dodaję ją do owsianek, koktajli, do kawy, albo do ciast. W sumie tak samo mam z imbirem. Zawsze spotykam się ze zmieszaną miną kelnerów, jak pytam w sierpniu o napar. Niestety niewiele restauracji serwuje go przez cały rok, a szkoda! Jak byłam w ciąży to imbir działał na mnie wręcz kojąco. Mogę pić go litrami i nigdy mi się nie nudzi.
Ostatnio pomyślałam sobie, że fajnie byłoby upiec owsiankę, która przypominałaby smakiem ciasto marchewkowe. Idealnie się złożyło, bo w grudniu nie było cyklu “owsianka nie musi być nudna”. Upiekłam ją dzisiaj rano i wyszła pyszniutka. Najlepszą reklamą jest jednak fakt, że nasz syn Franciszek (zwany również Tadeusz Niejadeusz) skonsumował kilka łyżeczek ze smakiem. Święto!
Składniki (porcja dla dwóch dużych i jednego małego)
- 100g płatków owsianych
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- szklanka mleka migdałowego
- trochę mniej niż pół łyżeczki przyprawy do piernika
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki masła orzechowego
- opcjonalnie miód lub syrop klonowy
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zalej płatki owsiane ciepłą wodą do przykrycia. Obierz i zetrzyj marchewkę na drobnym oczku, jabłka na grubym. Posiekaj orzechy włoskie. Przygotuj zalewę. Do garnuszka wlej śmietankę i mleko migdałowe, wsyp przyprawę i wlej jeśli chcesz odrobinę miodku lub syropu klonowego (ja pominęłam). Podgrzewaj mleko ze śmietanką, aż będzie mocno ciepłe. Zalej nim płatki owsiane. Wrzuć starte jabłko i marchewkę i dokładnie wymieszaj całość. Wrzuć kilka posiekanych orzechów i przełóż masę do kokilki lub naczynia żaroodpornego. Piecz około 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu wyłóż ostrożnie na talerz. Serwuj z masłem orzechowym. Smacznego 🙂