Jaglanka z karmelizowanym bananem, śliwkami i jabłkiem. Podana z podduszonymi malinami, marakują oraz odrobiną kremu migdałowego. Całość oprószona podprażonym sezamem, cynamonem i płatkami bławatka

21 września 2020Aleksandra

Rzadko zachwycam się czymkolwiek co sama tworzę, ale dzisiaj zrobię wyjątek. Ta jaglanka jest genialna! Myślę, że jest to najlepsza jaglanka jaką w życiu jadłam. A jadłam ich naprawdę niemało. Smakuje jak lato zmieszane z jesienią, więc jest to idealne śniadanie na końcówkę września. Przygotowanie jej wbrew pozorom nie zajmie Wam dużo czasu 🙂

Spójrzcie tylko na te kolory! Aż chce się jeść

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • płatki jaglane – 1 szklanka
  • woda – 2,5 szklanki
  • śliwki – 10 sztuk
  • jabłko
  • banan
  • maliny – 1 szklanka
  • miód – 1 łyżeczka
  • mleko roślinne lub zwykłe od krówki – 1/3 szklanki
  • marakuja – 2 sztuki
  • pokruszone orzechy lub nasiona – ulubione / ilość wedle uznania
  • sezam – 2 łyżki
  • płatki bławatka – do oprószenia
  • krem migdałowy

Sposób przygotowania

Płatki jaglane namocz w wodzie i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wpiją całą wodę i staną się miękkie. Umyj dokładnie owoce. W tym czasie podpraż na patelni sezam. Przesyp go do miseczki. Na tą samą patelnie ułóż pokrojone banany, rozgniecione maliny, przekrojone na pół śliwki oraz pokrojone jabłko. Posyp całość odrobiną cynamonu i karmelizuj. Po kilku minutach przewróć banany na drugą stronę i smaż do ich zarumienienia. Po tym czasie przykryj patelnię pokrywką i duś owoce na małym ogniu, do momentu aż puszczą soki. Zdejmuj z ognia. DO ugotowanych płatków dodaj mleko oraz łyżeczkę miodu. Wymieszaj z orzechami i nasionami. Wyłóż jaglankę na talerze, udekoruj podduszonymi owocami, następnie wlej do talerzy soki, które zdążyły puścić owoce. Dodaj marakuję. Polej kremem migdałowym i posyp prażonym sezamem oraz płatkami bławatka.

Smacznego!

Więcej postów z tej kategorii znajdziesz tu: <klik>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − szesnaście =

Poprzedni post Następny post