Aromatyczne pappardelle z borowikami, polędwiczką i parmezanem

17 września 2020Aleksandra

Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale uwielbiam wrzesień. Im jestem starsza tym bardziej doceniam uroki jesieni. I nie chodzi tu tylko o grzyby w lesie. Bardzo lubię tą zbliżającą się jesienną aurę. W kawiarniach zaczynają pojawiać się kawy z korzennymi nutami, do kart wprowadzają napary z imbiru (które kocham), a krajobraz robi się złocisty i przytulny. Najchętniej codziennie jadłabym coś z grzybami, albo z dynią i popijała naparem. Od tygodni marzyłam o makaronie z borowikami i polędwiczką wieprzową i w końcu się doczekałam. Są grzyby!

To danie jest niezwykle aromatyczne, a zarazem delikatne. Kryje w sobie smaki jesieni, zachowując wakacyjną świeżość dzięki obecności białego wina i parmezanu. Jednym słowem musicie tego spróbować. Jeśli macie możliwość kupienia swojskiej śmietany i śmietanki to byłoby cudownie.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa (tak naprawdę ilość wedle uznania, tyle ile chcecie zjeść;))
  • makaron papardelle
  • borowiki – około 10 sztuk
  • natka pietruszki
  • śmietanka swojska – 500 ml
  • śmietana swojska – 2 łyżki
  • parmezan
  • czosnek – 4 ząbki
  • 1 średnia cebula
  • sól/ pieprz
  • oliwa/ masło do smażenia

Sposób przygotowania

Oczyść grzyby i pokrój na małe kawałeczki. Umyj mięso, usuń powięzi i osusz dokładnie. Pokrój polędwiczkę na małe kawałeczki i oprósz pieprzem. Posiekaj drobno cebulkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę oraz odrobinę masła. Wrzuć polędwiczkę na mocno rozgrzaną patelnię i smaż dosłownie kilka minuty, tylko do zarumienienia. Oprósz ją solą na patelni. W osobnym garnuszku podsmaż cebulkę na maśle oraz grzyby, dodaj natkę pietruszki i czosnek. Jak grzyby puszczą kleik to przelej całość do polędwiczek i duś na bardzo małym ogniu. Dolej trochę gorącej wody i przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zabiel śmietanką i śmietaną. Duś jeszcze chwilę i dodaj kilka garści startego parmezanu. Ugotuj makaron. Połącz całość w garnku. Podaj ze świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Zobacz również: Kruche polędwiczki w delikatnym sosie z whisky w towarzystwie aromatycznych szparagów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 + siedem =

Poprzedni post Następny post