Biszkoptowe ciasto z truskawkami i poziomkami
Ten rodzaj ciasta lubi chyba każdy. Jest wilgotne, smaczne i delikatne. Nie ma też przy nim dużo roboty, więc jeśli planujecie zaprosić kogoś na kawkę, a nie chce Wam się piec zaawansowanych ciast, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To, o czym warto pamiętać to to, że forma nie powinna być mniejsza niż 25 cm. Jeśli ciasto będzie zbyt wysokie, to obecność soczystych owoców może sprawić, że w środku będzie niedopieczone.
Składniki
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- szklanka cukru drobnego do wypieków
- 1/2 szklanki roztopionego, ostudzonego masła
- 200 g mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 600g owoców (u mnie świeże truskawki i poziomki)
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra, dół, bez termoobiegu). Przygotuj owoce, umyj, pokrój truskawki na małe kawałeczki. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do białek dodaj żółtka i połącz za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Następnie wlewaj cieniutkim strumieniem ostudzone masło, połącz składniki. Do osobnego naczynia przesiej mąkę z sodą i wymieszaj. Zacznij stopniowo dodawać do masy, najlepiej po łyżce. Mieszaj za pomocą szpatułki do połączenia się składników lub krótko miksuj na wolnych obrotach. Przełóż gotową masę do tortownicy i ułóż na wierzchu kawałki świeżych owoców. Piecz w 180 stopniach około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Ciasto udekoruj po ostudzeniu roztopioną białą czekoladą i świeżymi owocami.
Niezjedzone przechowuj w lodówce.