Romantyczna kolacja w klimacie włoskiego Aperitivo + przepis na aromatyczną Focaccię

9 lipca 2020Aleksandra

Włoska kuchnia chyba nigdy nie przestanie mnie inspirować. Już w poście z aglio e olio wspominałam o tym jak bardzo kocham ją za ten hipnotyzujący minimalizm. Jestem zafascynowana tym, że Włosi z trzech składników potrafią stworzyć wspaniałe danie. Sekret tkwi rzecz jasna w jakości składników i to jest zdecydowanie najważniejsze. Jeśli mamy pyszną oliwę z oliwek, kawałek aromatycznego chlebka (np. focaccia) i odrobinę świeżej, włoskiej mozzarelli to możemy stworzyć cudowną ucztę. W celebrowaniu „chwili” we włoskim stylu zakochaliśmy się będąc w Lecce. Ale o tym jeszcze napiszę! 🙂

Włosi znani ze swojego słynnego powiedzonka, „lepiej nie jeść na pusty żołądek”. Każda kolacja powinna otwierać się kieliszkiem wina i pobudzającymi apetyt przekąskami. To tak zwane Aperitivo, od łacińskiego wyrażenia aperire, które oznacza „otwierać”. Najważniejsze w nim jest nie samo jedzenie lecz spotkanie z bliskimi. Przekąski są jedynie dodatkiem do celebrowania czasu z przyjaciółmi, partnerem, rodziną. Zwyczaj ten przyjął się na całym świecie i czasem zastępuje nawet pełnowartościową kolację. Ciekawostką jest również fakt, że odpowiednio przygotowane Aperitivo uznawane jest za afrodyzjak. Zatem jeśli planujecie romantyczny wieczór we dwoje to będzie to idealne uzupełnienie.

Co kupić na kolację

  • 2 włoskie mozzarelle di bufala bardzo dobrej jakości
  • dojrzałe, smaczne, pomidory
  • bazylia
  • rozmaryn
  • włoska oliwa z oliwek
  • ser z niebieską pleśnią
  • parmezan dobrej jakości
  • ulubione sery długodojrzewające
  • szynka parmeńska
  • oliwki z pestkami
  • czosnek
  • winogrono / truskawki
  • konfitura z pomidorów
  • wino / Aperol Spritz

Składniki na Focaccię

  • 15g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • sól morska gruboziarnista
  • 250g mąki pszennej
  • płaska łyżeczki soli
  • łyżka oregano
  • pół łyżeczki cukry
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Rozkrusz drożdże do kubeczka i wymieszaj dokładnie z połową ciepłej wody, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia zaczynu. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą, oregano, łyżką oliwy, resztą wody i rozpuszczonymi, wyrośniętymi drożdżami. Zagniataj ciasto około 10 minut, tak aby było jednolite i elastyczne. Rozwałkuj je na dowolny kształt, nie musisz tego robić precyzyjnie. Odstaw na 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie posyp solą morską, oregano, posmaruj oliwą i odstaw na godzinę (najlepiej nagrzać już piekarnik do 220 stopni i postawić na nim blaszkę z ciastem). Po godzinie włóż focaccię do piekarnika i piecz tylko do momentu aż się delikatnie zarumieni. Nie może się spiec za bardzo, bo nie będzie odpowiednio mięciutka w środku. Po upieczeniu polej odrobinkę oliwą i udekoruj rozmarynem i bazylią. Do kolacji możesz ją porwać na mniejsze kawałki.

Celebrujcie ten czas najlepiej w ogrodzie, na balkonie lub na tarasie. Nie spieszcie się. Delektujcie się chwilą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × 5 =

Poprzedni post Następny post