Różowa jaglanka z purée z buraka i gruszki z dodatkiem jogurtu. Podana z prażonymi orzechami, sezonowymi owocami oraz płatkami bławatka
Czyż to nie cudo? Jest to zdecydowanie jedno z takich śniadań, które można zjeść oczami. Polecam wszystkim mamom dziewczynek. Można śmiało rzec, że jest to śniadanie dla małych księżniczek 🙂 Ale niech Was nie zmyli słodki kolor, to śliczne śniadanko zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych. Ten piękny róż to zasługa nikogo innego jak Pana Buraka.
Ten przepis powstał spontanicznie, miałam kilka ugotowanych buraków do obiadu. Spojrzałam rano na to co mam w kuchni i od razu wpadłam na pomysł wykorzystania ich w jaglance. Jej smak jest totalnie nieoczywisty, aż ciężko mi go z czymś porównać. Musicie sami skosztować (oczywiście jeśli nie jesteście ogromnymi antyfanami buraka). Dodam, że smak buraka jest wyczuwalny bardzo delikatnie.
Składniki (porcja dla 2 osób dorosłych i 1 dziecka)
- 1/4 ugotowanego do miękkości buraka
- 1,5 szklanki płatków jaglanych
- 1 mały jogurt naturalny klasyczny lub typu greckiego
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- kilka garści ulubionych orzechów
- masło migdałowe dobrej jakości (u mnie wciąż to od foods by ann, bo jest pyszniutkie)
- płatki bławatka do posypania
Sposób przygotowania
Na wieczór wstaw orzechy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz do zarumienienia. Jeśli masz czas zrobić to tano to oczywiście nie ma przeciwskazań.
Obierz całego buraka z łupiny i podziel do na 4 części, weź 1/4 do jaglanki, a pozostałą część wykorzystaj do obiadu. Umyj owoce i pokrój na drobne plasterki (z wyjątkiem jednej gruszki, którą będziesz blendować z burakiem). Wsyp płatki jaglane do garnuszka i zalej wodą, trochę więcej niż do przykrycia. Zacznij gotować na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj je do momentu aż wchłoną wodę i zmiękną. Jeśli wchłoną wodę, ale będą jeszcze twardawe to dolej więcej wody i gotuj dalej. Zblenduj 1/4 buraka z całą gruszką na papkę i dodaj ją do ugotowanej jaglanki. Podgrzewaj całość dosłownie 2-3 minuty. Wrzuć do jaglanki pokrojone (lub jeśli wolisz to starte na tarce) jabłko i wlej jogurt. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitego, różowego koloru. Przelej owsiankę do miseczek, udekoruj podpieczonymi chwilkę gruszkami, prażonymi orzechami oraz masełkiem migdałowym. Możesz również posypać cynamonem i płatkami bławatka.
Smacznego 🙂
Więcej pysznych owsianek znajdziecie tu <klik>