Spaghetti w sosie na bazie sera Roquefort, z włoską Prosciutto Cotto, pieczarkami, szparagami i prażonymi pistacjami
Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni – to danie jest naprawdę ekspresowe. Wiadomo, pięć minut może nie wystarczyć. Jak chcecie dobrze zjeść to te piętnaście musicie przeznaczyć. Nie ma tak dobrze 🙂 Ale uwierzcie mi, że warto. Jeśli lubicie makaron, sosy śmietanowe i smak serów z niebieską pleśnią to nie czekajcie tylko bierzcie się za gotowanie!
Składniki (porcja dla 3 osób)
- pół paczki makaronu spaghetti
- 200 g Prosciutto Cotto
- 40 g sera Roquefort
- 300 g śmietanki 30%
- 3 łyżki śmietany 18%
- 8 mniejszych, albo 10 większych pieczarek
- 5-6 zielonych szparagów
- garść pistacji bez łupin (wcześniej podprażonych)
- garść parmezanu
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
Obierz pieczarki, umyj szparagi. Małe pieczarki przekrój na pół, a większe na 4. Szparagi i szybkę pokrój na małe kawałki. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć szparagi i pieczarki. Energicznie poruszaj patelnią i smaż na dużym ogniu aż do lekkiego zarumienienia się warzyw. Następnie wrzuć szynkę. Smaż 2 minuty. Wlej śmietankę i zmniejsz ogień. Duś chwilkę pod przykryciem. Dodaj Roquefort i sporą ilość czarnego pieprzu, a po chwili śmietanę 18% i dokładnie wymieszaj. Dodaj parmezan i dopraw solą jeśli jest jeszcze taka potrzeba (pamiętaj, że ser jest bardzo słony). Zostaw na minutę sos na sporym ogniu, aby trochę odparował. Na koniec wrzuć na patelnię makaron i energicznym ruchem ręki wymieszaj całość. Całość oprósz parmezanem, pistacjami i czarnym pieprzem.