Puszysty i kremowy sernik z białą czekoladą, pistacjami i solonym karmelem
Gdybym miała zlepić wszystkie cudowności świata w jedno ciasto to bez wahania upiekłabym właśnie to. Spód z masła orzechowego i pistacji, masa twarogowa z dodatkiem białej czekolady i … solony karmel. Czy kogoś jeszcze muszę przekonywać?
Od razu uprzedzam, że trzeba upiec go dzień szybciej. Serniki najlepiej smakują jak postoją przez noc w lodówce. Sam proces przygotowywania nie trwa długo, ale w piekarniku musi spędzić ponad 2h. W tym czasie musicie być czujni, co jakiś czas zaglądajcie przez okienko (ale pod żadnym pozorem nie otwierajcie drzwiczek!).
Składniki
SPÓD
- 150 g ciasteczek Digestive (bez czekolady)
- 3 czubate łyżki masła orzechowego 100% bez żadnych dodatków
- 60 g prażonych pistacji
MASA TWAROGOWA
- 1 kg twarogu pełnotłustego, mielonego (u mnie President)
- 135 g cukru pudru
- pesteczki z 1 laski wanilii
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 całych jajek
- 250 g sera mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 200 ml kremówki 30% (rzadkiej)
SOLONY KARMEL
- 250 g szklanki drobnego cukru
- 120 ml kremówki 30%
- 30 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania
Do malaksera wrzuć ciasteczka i zblenduj je na piasek. Dodaj pistacje, zblenduj ponownie. Na koniec dodaj masło orzechowe i ponownie zblenduj. Masa musi przypominać mokry piasek. Wyłóż nią spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
Nagrzej piekarnik do 220 stopni, góra dół, bez termoobiegu. Do misy miksera wrzuć twaróg, serek mascarpone, wlej śmietankę, dodaj aromat z laski wanilii. Miksuj na wolnych obrotach. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, uważając, aby nie dostała się do niej woda, ani zbyt dużo pary wodnej. Do zmiksowanego twarogu dodaj jajka i ponownie zmiksuj na gładką masę, następnie dodaj białą czekoladę, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksuj całość na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Zwróć uwagę na to, czy na dnie misy nie osiadła mąka. Wylej masę na wcześniej przygotowany spód. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni (góra dół) i piecz mniej więcej 2h. Pamiętaj, aby co jakiś czas sprawdzać czy sernik nie jest zbyt mocno przypieczony. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto około 2h w lekko uchylonym piekarniku.
Po ostudzeniu sernika przygotuj słony karmel. Wsyp cukier do garnuszka i zalej wodą. Smaż tak długo, aż uzyska złocistobrązowy kolor. Po tym czasie wrzuć pokrojone w kostkę masło i cały czas mieszaj energicznie. Gotuj przez kilka minut i zdejmij z palnika. Dolej śmietankę i dodaj 1/2 łyżeczki soli morskiej. Dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż masa przestygnie i zgęstnieje. Na koniec polej nią sernik.
Sernik udekorowałam orzeszkami ziemnymi i płatkami bławatka 🙂
Smacznego!
Komentarze (30)
Zuzanna
22 grudnia 2020 at 00:26
Wyglada cudownie! Mam dwa pytania,
Sernik na zdjęciu gdzie widac go w całości jest posmarowany jeszcze jakimś kremem? Wygląda inaczej niż słony karmel 🙂
I czy do piekarnika można włożyć garnek z wodą aby „ugotować” sernik jak nowojorski? Czy będzie wtedy bardziej aksamitny czy i bez tego taki jest? 😀 zależy mi na puszystym i aksamitnym serniku
Aleksandra
23 grudnia 2020 at 11:20
Cześć Zuza, sernik jest udekorowany jedynie słonym karmelem (jak zrobisz z mojego przepisu tą polewę to powinnaś uzyskać dokładnie taki efekt). Jeśli chodzi o pieczenie w kąpieli wodnej to nie próbowałam z tym. Ten sernik jest bardzo kremowy po standardowym upieczeniu 🙂
Wesołych Świąt 🙂
Agnieszka
30 grudnia 2020 at 20:33
Cudnie wygląda 😀 na jakiej wielkości formie najlepiej go piec?
Aleksandra
30 grudnia 2020 at 21:27
ja piekłam w tortownicy 23 cm
Marta
3 stycznia 2021 at 21:11
To byl najpyszniejszy sernik jaki w życiu jadlam. Dziekuje za ten przepis
Aleksandra
4 stycznia 2021 at 08:47
Super! Bardzo mi miło 🙂
Aga
4 stycznia 2021 at 14:42
Wygląda obłędnie! 😍
Monika
4 stycznia 2021 at 19:53
Czy można sernik polać gotową masą kajmakową?
Aleksandra
4 stycznia 2021 at 21:48
Pewnie, że można 🙂 ja bym jednak dodała do masy odrobinkę śmietanki (tak tyci tyci, podgrzewając w garnuszku) i większą szczyptę soli.
Pozdrawiam,
Ola
Julia
6 stycznia 2021 at 02:24
Jakiej średnicy powinna być tortownica?
Aleksandra
6 stycznia 2021 at 18:46
około 23 cm 🙂
Zuzia
17 stycznia 2021 at 17:40
Cześć! Gdzie dostanę takie ciastka, albo czym mogłabym je zastąpić? Pozdrawiam❤️
Aleksandra
18 stycznia 2021 at 19:55
Ja często zastępuję Łakotkami Złotokłosymi 🙂
Pozdrawiam,
Ola
Karoina
17 stycznia 2021 at 18:19
Witam😊
Jaka biała czekoladę wykorzystać ? Jakaś konkretna 😊
Aleksandra
18 stycznia 2021 at 19:56
Cześć Karolina,
Użyłam czekolady marki Milka 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
Anita
23 stycznia 2021 at 18:43
Hej, czy da radę zastąpić sól w płatkach, zwykła solą kuchenną? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Pozdrawiam serdecznie
Aleksandra
24 stycznia 2021 at 11:54
Cześć,
Tak, można 🙂 dosłownie odrobinkę mniej
Karolina
24 stycznia 2021 at 10:47
Witam 😊 dziękuje za odpowiedz. Mam pytanko co do twarogu to chodzi o ten w wiaderku ?? Z góry dziękuje pozdrawiam
Aleksandra
24 stycznia 2021 at 11:55
Si 🙂
Gosia
27 stycznia 2021 at 23:09
Czy do masy,śmietanka ma być w temperaturze pokojowej?
Aleksandra
28 stycznia 2021 at 18:38
Najlepiej prosto z lodówki 🙂
EWELINA
12 marca 2021 at 18:58
60g pistacji już bez łupinek, tak?
Aleksandra
15 marca 2021 at 14:27
Bez łupinek 🙂
Julia
7 marca 2021 at 19:34
Bardzo fajny przepis na sernik. Użyłam blaszki fi 26 mm. Ciasto wyszło mi tak puszyste, że aż wyszło z foremki. Co mogło być przyczyną? Często piekę pierniki ale nigdy w życiu taka sytuacja nie miała u mnie miejsca.
Aleksandra
15 marca 2021 at 14:25
Dzień dobry, faktycznie to nie jest pierwszy raz, kiedy ktoś zgłasza taki problem. Nie wiem o co chodzi z moim piekarnikiem, ale naprawdę piekę w tortownicy 26 cm 🙂 Kilka osób miało bardzo podobnie, wychodził im mocno poza blaszkę. Proszę na przyszłość upiec w większej tortownicy. Mi wychodzi tylko troszeczkę, a później pięknie opada.
Pozdrawiam i miłego dnia 🙂
EWELINA
11 marca 2021 at 12:45
Cześć! Sernik wygląda obłędnie 😍 Nie próbowałam dwa razy kiedyś rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i mi to nie wyszło 🙄 czy w razie czego taką rozwarstwioną też mogę dodać?
Aleksandra
15 marca 2021 at 14:27
Cześć Ewelina, nie, absolutnie nie dodawaj rozwarstwionej. Pamiętaj, że nie może dostać się nawet kropla wody do czekolady. Trzeba uważać również na parę wodną.
Pozdrawiam,
Ola
Marta
2 kwietnia 2021 at 18:10
Ostatnio zrobiłam sernik. Schłodziłam go w lodówce, później zrobiłam karmel i nim polalam ciasto. Następnego dnia karmel oddzielił mi się od sernika. Czy to wina tego że karmel wylałam na za zimne ciasto ? Co było błędem ?
Julia
8 stycznia 2022 at 17:09
Witam! Czy do przygotowania spodu należy wykorzystać pistacje prażone solone czy niesolone? 🙂
Aleksandra
10 stycznia 2022 at 10:11
niesolone 🙂