Brownie z czerwonej fasoli, czyli coś dla łasuchów, którzy muszą dbać o linię.

21 marca 2020Aleksandra

Obiecałam Wam posta na wczorajszy wieczór, ale muszę się przyznać, że padłam jak dziecko. Ostatnie tygodnie ciąży zdecydowanie nie należą do najłatwiejszych. Także moje plany to jedno, a plany moich hormonów i dzidziusia w brzuchu to drugie. Mam jednak nadzieję, że mi to wybaczycie 🙂 Tymczasem spieszę z przepisem!

Ci z Was, którzy nigdy nie jedli ciasta z fasoli, mogą sobie pomyśleć, że to nie może dobrze smakować. I tu Was zaskoczę! W połączeniu z klasyczną polewą czekoladową to deser wręcz idealny. Można się nim nasycić, ze względu na obecność fasoli (duża ilość białka), a jednocześnie zaspokoić potrzebę zjedzenia pełnowartościowego brownie 🙂

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży banan (najlepiej dojrzały)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę w wersji „nie fit” (nasza ulubiona)

  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka lub śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki białego cukry

Składniki na polewę fit

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki miodu

Możecie zrobić też polewę z gorzkiej czekolady. Wystarczy, że rozpuścicie ją w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania

Najprostsza rzecz świata. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta zblenduj w misce. Wylej do formy (najlepiej klasyczna keksówka) i piecz około 45 minut. Po upieczeniu nie otwieraj od razu piekarnika, na pczątku tylko delikatnie uchyl żeby ciasto nie opadło. Po 20 minutach wyciągnij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie.

W tym czasie do nagrzanego piekarnika włóż ułożone na blaszce orzechy (dowolne) i podpraż aż będą słociste. Następnie posiekaj na drobno.

Przygotuj polewę: wszystkie składniki polewy rozpuść w garnuszku i dosyp do niej połowę orzechów.

Ostudzone ciasto pokrój na małe kawałeczki, takie jak batoniki i wylej na nie polewę. Na wierzch posyp pozostałą częścią orzechów.

Przechowuj w lodówce maksymalnie 48h.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + 18 =

Poprzedni post Następny post