Nasza Wielka Grecka Uczta

25 czerwca 2020Aleksandra

Ahh.. i jak tu nie kochać greckiego jedzenia? Te kolory i zapachy zawsze pobudzają moje zmysły i wprawiają w dobry nastrój. Kuchnia grecka jest szczególnie bliska mojemu sercu, mam do niej ogromny sentyment. Równo rok temu ruszyliśmy z mężem w dość spontaniczną podróż poślubną, na maleńką wysepkę – Kithira. Chcieliśmy pobyć z dala od tłumów, rozkoszować się słońcem i przepysznym jedzeniem, ale nie takim „dla turystów”. Uwielbiamy odkrywać nowe miejsca, takie których nie odwiedza pół świata. Nie czerpiemy żadnej przyjemności ze spędzania czasu w kurortach otoczonych chińskimi pamiątkami-bublami z plastiku. Prawdziwe piękno kryje się w lokalności, w bliskości z naturą.

Tam, gdzie turystyka jest najmniej rozwinięta, tam pragnę poznawać kuchnię danego kraju.

Na wyspie spędziliśmy równy tydzień. To był jeden z najpiękniejszych tygodni w moim całym życiu. Było dokładnie tak jak chcieliśmy. Cicho, smacznie i przeeepięknie. Kilka ładnych kadrów dołączyłam Wam pod przepisem.

Skupmy się teraz na WIELKIEJ GRECKIEJ UCZCIE! Przygotowałam dla Was przepis na obiad/kolację, która skradnie serca każdego Waszego domownika i gościa 😉 Będą to oczywiście same klasyki gatunku: horiatiki, tzatziki, souvlaki drobiowe i oczywiście pita!

HORIATIKI

Czyli słynna „sałatka grecka”. W Polsce niestety większość restauracji ma przekonanie, że jeśli w sałatce znajdzie się feta to można ją nazwać grecką. Niestety większość z nich robi ją na sałacie lodowej, a zamiast fety dodaje Favitę. Apeluję do Was restauratorzy, nie róbcie tego! Nie nazywajcie takiej sałatki grecką.

Składniki

  • ogórek świeży
  • 2 pomidory, ale takie naprawdę smaczne. Spróbujcie przed wkrojeniem do sałatki
  • czerwona cebula
  • oliwki zielone ok. 10 sztuk, ale możecie dodać więcej jeśli bardzo lubicie
  • czerwona papryka
  • kapary (opcjonalnie, nie musicie ich dodawać)
  • oregano
  • feta grecka (można kupić w Lidlu)
  • oliwa z oliwek dobrej jakości

Sposób przygotowania

Umyj i osusz warzywa, pokrój je na duże kawałki. Ogórek świeży obierz niedbale, tak aby pozostały też paski zielonej skórki. Pomidor pokrój w ćwiartki, paprykę w julienne, cebulę w piórka. Wymieszaj wszystkie warzywa z oliwkami i ułóż na półmisku. Polej oliwą z oliwek, delikatnie oprósz solą morską. Na wierzch ułóż całe kawałki fety, posyp ją oregano i polej oliwą.

TZATZIKI

Składniki

  • opakowanie jogurtu greckiego
  • pół dużego ogórka świeżego
  • ząbek czosnku
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • świeży koperek

Sposób przygotowania

Czosnek zetrzyj na drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę i wrzuć do miseczki. Świeżego ogórka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody. Wrzuć do czosnku. Dodaj jogurt, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Polej na wierzch odrobiną oliwy. Lej ją cieniutkim strumieniem.

SOUVLAKI

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa do grilla
  • pieprz czarny
  • wykałaczki długie
  • łyżka jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

Oczyść mięso, osusz, pokrój na małe kawałki jak do szaszłyka. Przypraw przyprawą do grilla z odrobiną pieprzu i łyżką jogurtu greckiego (dzięki temu mięso będzie kruche). Pozostaw w marynacie minimum 30 minut. Nabij mięso na wykałaczki, rozgrzej patelnię grillową i smaż z obu stron na dość sporym ogniu, aż kurczak będzie bardzo mocno przyrumieniony.

Pitę kupiliśmy na tygodniu greckim w Lidlu 🙂

Do greckiej uczty świetnie pasuje białe wino lub woda gazowna ze świeżymi owocami, zielonym ogórkiem i brązowym cukrem.

καλή όρεξη, czyli smacznego po grecku 🙂

Poniżej znajdziecie kilka moich zdjęć z wyspy Kithira, o której planuję zrobić też osobny post.

Miasteczko Kithira (Hora)

Kalmary i Horiatiki w Avlemonas

Lokalna tawerna w miasteczku Avlemonas


i znów Horiatiki

Uliczki najładniejszego miasteczka – Kithira (Hora)

Avlemonas

Nasza ulubiona tawerna 🙂 Podawali tu najlepszą pitę jaką w życiu jadłam

Plaża Kaladi

Avlemonas

Kithira (HORA)

Kogo zachęciłam do zrobienia wielkiej greckiej uczty :)?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście + 5 =

Poprzedni post Następny post