Nasza Wielka Grecka Uczta
Ahh.. i jak tu nie kochać greckiego jedzenia? Te kolory i zapachy zawsze pobudzają moje zmysły i wprawiają w dobry nastrój. Kuchnia grecka jest szczególnie bliska mojemu sercu, mam do niej ogromny sentyment. Równo rok temu ruszyliśmy z mężem w dość spontaniczną podróż poślubną, na maleńką wysepkę – Kithira. Chcieliśmy pobyć z dala od tłumów, rozkoszować się słońcem i przepysznym jedzeniem, ale nie takim “dla turystów”. Uwielbiamy odkrywać nowe miejsca, takie których nie odwiedza pół świata. Nie czerpiemy żadnej przyjemności ze spędzania czasu w kurortach otoczonych chińskimi pamiątkami-bublami z plastiku. Prawdziwe piękno kryje się w lokalności, w bliskości z naturą.
Tam, gdzie turystyka jest najmniej rozwinięta, tam pragnę poznawać kuchnię danego kraju.
Na wyspie spędziliśmy równy tydzień. To był jeden z najpiękniejszych tygodni w moim całym życiu. Było dokładnie tak jak chcieliśmy. Cicho, smacznie i przeeepięknie. Kilka ładnych kadrów dołączyłam Wam pod przepisem.
Skupmy się teraz na WIELKIEJ GRECKIEJ UCZCIE! Przygotowałam dla Was przepis na obiad/kolację, która skradnie serca każdego Waszego domownika i gościa 😉 Będą to oczywiście same klasyki gatunku: horiatiki, tzatziki, souvlaki drobiowe i oczywiście pita!
HORIATIKI
Czyli słynna “sałatka grecka”. W Polsce niestety większość restauracji ma przekonanie, że jeśli w sałatce znajdzie się feta to można ją nazwać grecką. Niestety większość z nich robi ją na sałacie lodowej, a zamiast fety dodaje Favitę. Apeluję do Was restauratorzy, nie róbcie tego! Nie nazywajcie takiej sałatki grecką.
Składniki
- ogórek świeży
- 2 pomidory, ale takie naprawdę smaczne. Spróbujcie przed wkrojeniem do sałatki
- czerwona cebula
- oliwki zielone ok. 10 sztuk, ale możecie dodać więcej jeśli bardzo lubicie
- czerwona papryka
- kapary (opcjonalnie, nie musicie ich dodawać)
- oregano
- feta grecka (można kupić w Lidlu)
- oliwa z oliwek dobrej jakości
Sposób przygotowania
Umyj i osusz warzywa, pokrój je na duże kawałki. Ogórek świeży obierz niedbale, tak aby pozostały też paski zielonej skórki. Pomidor pokrój w ćwiartki, paprykę w julienne, cebulę w piórka. Wymieszaj wszystkie warzywa z oliwkami i ułóż na półmisku. Polej oliwą z oliwek, delikatnie oprósz solą morską. Na wierzch ułóż całe kawałki fety, posyp ją oregano i polej oliwą.
TZATZIKI
Składniki
- opakowanie jogurtu greckiego
- pół dużego ogórka świeżego
- ząbek czosnku
- sól morska i pieprz czarny do smaku
- świeży koperek
Sposób przygotowania
Czosnek zetrzyj na drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę i wrzuć do miseczki. Świeżego ogórka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody. Wrzuć do czosnku. Dodaj jogurt, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Polej na wierzch odrobiną oliwy. Lej ją cieniutkim strumieniem.
SOUVLAKI
Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- przyprawa do grilla
- pieprz czarny
- wykałaczki długie
- łyżka jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
Oczyść mięso, osusz, pokrój na małe kawałki jak do szaszłyka. Przypraw przyprawą do grilla z odrobiną pieprzu i łyżką jogurtu greckiego (dzięki temu mięso będzie kruche). Pozostaw w marynacie minimum 30 minut. Nabij mięso na wykałaczki, rozgrzej patelnię grillową i smaż z obu stron na dość sporym ogniu, aż kurczak będzie bardzo mocno przyrumieniony.
Pitę kupiliśmy na tygodniu greckim w Lidlu 🙂
Do greckiej uczty świetnie pasuje białe wino lub woda gazowna ze świeżymi owocami, zielonym ogórkiem i brązowym cukrem.
καλή όρεξη, czyli smacznego po grecku 🙂
Poniżej znajdziecie kilka moich zdjęć z wyspy Kithira, o której planuję zrobić też osobny post.
Miasteczko Kithira (Hora)
Kalmary i Horiatiki w Avlemonas
Lokalna tawerna w miasteczku Avlemonas
i znów Horiatiki
Uliczki najładniejszego miasteczka – Kithira (Hora)
Avlemonas
Nasza ulubiona tawerna 🙂 Podawali tu najlepszą pitę jaką w życiu jadłam
Plaża Kaladi
Avlemonas
Kithira (HORA)
Kogo zachęciłam do zrobienia wielkiej greckiej uczty :)?