Migdałowo-owsiane crumble z truskawkami i kokosem
Sezon na truskawki trzeba wykorzystać w 100%. Jeśli nie macie już pomysłu co jeszcze można z nimi zrobić to spieszę z fajnym i bardzo prostym przepisem na crumble. Możecie zjeść je na śniadanie (ale uwaga, piecze się minimum 30 minut) lub na deser. Idealnie komponuje się z jogurtem greckim, świeżymi owocami i miodem. Podam Wam przepis na wersję bezglutenową, ale możecie z powodzeniem mąkę kokosową zastąpić glutenową (pszenną, orkiszową, pełnoziarnistą).
Składniki
- 1 kg truskawek
- 200g migdałów
- 100g płatków migdałów
- łyżka mąki kokosowej
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania
Truskawki umyj, osusz, obierz z szypułek i pokrój na większe kawałki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół). Do malaksera wrzuć 100g migdałów i płatki owsiane. Zblenduj na pyłek i przesyp do miski. Dodaj masło, 1 łyżkę cukry i wygnieć na kruszonkę. Dodaj płatki migdałów i wygnieć raz jeszcze. Drugie 100g migdałów umieść w malakserze i zblenduj na pyłek, dodaj do tego łyżkę cukru i wymieszaj z truskawkami. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wsyp truskawki wymieszane z migdałami, a następnie posyp kruszonką i płatkami migdałów. Piecz w 180 stopniach aż kruszonka będzie chrupiąca i zarumieniona. Czas pieczenia powinien wynieść około 45 minut.
Crumble podałam z łyżką jogurtu greckiego, świeżymi truskawkami i miodem.
Smacznego!
Zobacz przepis na omlet z truskawkami <klik>