Domowe gnocchi z serka ricotta i szpinaku dwóch wersjach. Pierwsza w sosie z gorgonzoli z dodatkiem rozmarynu i chrupiących pistacji, a druga klasyczna, z palonym masełkiem szałwiowo-czosnkowym
Od jakiegoś czasu chodziły za mną gnocchi. Problem polegał na tym, że jak chciałam je zamówić w restauracji (jeszcze przed pandemią) to nie mogłam zdecydować się na to, czy wziąć z masełkiem czy z gorgonzolą. Obie wersje kocham ponad życie! Kończyło się to tak, że zamawiałam neapolitańską pizzę 🙂
Postanowiłam w końcu zaspokoić swój apetyt i zrobić gnocchi na obiad. Dawało mi to możliwość podzielenia swojej porcji na dwie mniejsze 🙂 Do jednej zrobiłam przepyszny sos na bazie gorgonzoli i mascarpone, a do drugiej, palone masełko z szałwią i czosnkiem. Wyszło cudnie.
Tym razem skorzystałam z przepisu Donny Hay, lekko go zmodyfikowałam.
Składniki
GNOCCHI
- 360g sera ricotta
- 80 g startego na drobnym oczku parmezanu
- 215g mąki pszennej
- 3 jajka
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 90 g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
SOS Z GORGONZOLI
- 2 łyżki sera gorgonzola
- łyżka serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- gałązka rozmarynu
- sól / pieprz
- podprażone pistacje
PALONE MASEŁKO
- 1/3 kostki masła z zawartością tłuszczu minimum 82%
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej szałwii
- szczypta soli
- kilka małych pomidorków
Sposób przygotowania
GNOCCHI
Zacznij od przygotowania szpinaku. Umyj go, osusz, posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masełkiem. Dodaj starty na drobnym oczku czosnek, troszkę soli i pieprzu. Smaż do momentu, aż większość wody odparuje. Odstaw na kilkanaście minut.
W tym czasie do misy miksera wrzuć ricottę, jajka, 150 g mąki, parmezan, przestudzony szpinak, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko na niskich obrotach. Następnie posyp stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Możesz oczywiście ugniatać ciasto od początku ręcznie. Na tym etapie dodaj drogą część mąki. Zacznij delikatnie ugniatać ręcznie. Ciasto będzie trochę klejące.
Odrywaj małe kawałeczki i rób z nich kuleczki (obtaczając delikatnie w mące). Następnie spłaszcz kółeczko i spróbuj zrobić taki mini rulon. Kształt domowego gniocchi nie musi być idealny, ma to swój urok 🙂 Ugotuj duży garnek wody i zacznij ostrożnie wrzucać gotowe kluseczki. Gotuj tylko do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po ugotowaniu wykładaj na talerz i smaruj masełkiem.
SOS Z GORGONZOLI
Do garnka wlej śmietankę, wrzuć mascarpone i gorgonzolę oraz posiekany rozmaryn. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu połączenia się śmietanki z serami. Dodaj pieprz i jeśli jest taka potrzeba, (zależy od stopnia słoności sera) odrobinę soli.
Wrzuć do sosu gnocchi obtocz je dokładnie, a następnie wyłóż na talerz. Udekoruj świeżym rozmarynem i prażonymi pistacjami.
PALONE MASEŁKO
Na małej patelni lub w garnuszku rozpuść masło i zacznij podgrzewać je na małym ogniu do około 140 stopni. W trakcie podgrzewania dodaj posiekaną szałwię. Masełko podgrzewaj do momentu, aż zacznie lekko brązowieć i pachnieć orzechami. Na koniec wrzuć starty czosnek i od razu ściągnij z ognia. Odstaw na kilka minut. W tym czasie podmaż na odrobinie masła pomidorki koktajlowe. Najlepiej zrób to w dobrze rozgrzanym garnku. Co kilka sekund ruszaj nim, tak aby skórka pomidorów przypalała się z każdej strony. Smaż mniej więcej minutę.
Na talerz wyłóż gnocchi i polej masełkiem. Udekoruj pomidorkami, ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego:)