Migdałowo-owsiane crumble z truskawkami i kokosem

Aleksandra

Sezon na truskawki trzeba wykorzystać w 100%. Jeśli nie macie już pomysłu co jeszcze można z nimi zrobić to spieszę z fajnym i bardzo prostym przepisem na crumble. Możecie zjeść je na śniadanie (ale uwaga, piecze się minimum 30 minut) lub na deser. Idealnie komponuje się z jogurtem greckim, świeżymi owocami i miodem. Podam Wam przepis na wersję bezglutenową, ale możecie z powodzeniem mąkę kokosową zastąpić glutenową (pszenną, orkiszową, pełnoziarnistą).

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 200g migdałów
  • 100g płatków migdałów
  • łyżka mąki kokosowej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania

Truskawki umyj, osusz, obierz z szypułek i pokrój na większe kawałki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół). Do malaksera wrzuć 100g migdałów i płatki owsiane. Zblenduj na pyłek i przesyp do miski. Dodaj masło, 1 łyżkę cukry i wygnieć na kruszonkę. Dodaj płatki migdałów i wygnieć raz jeszcze. Drugie 100g migdałów umieść w malakserze i zblenduj na pyłek, dodaj do tego łyżkę cukru i wymieszaj z truskawkami. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wsyp truskawki wymieszane z migdałami, a następnie posyp kruszonką i płatkami migdałów. Piecz w 180 stopniach aż kruszonka będzie chrupiąca i zarumieniona. Czas pieczenia powinien wynieść około 45 minut.

Crumble podałam z łyżką jogurtu greckiego, świeżymi truskawkami i miodem.

Smacznego!

Zobacz przepis na omlet z truskawkami <klik>

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + 14 =

Poprzedni post Następny post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu