Sałatka z chrupiącym kurczakiem, serem pleśniowym, fenkułem i zielonym jabłkiem w lekkim sosie z maślanki
Głęboko wierzę w to, że niektóre smaki są dla siebie stworzone, a odkrywanie tych połączeń stanowi podstawę w tworzeniu znakomitych dań. Tak właśnie jest w tym przypadku. Im dłużej się uczę, tym bardziej dociera do mnie, że nie trzeba wielu składników, aby stworzyć coś znakomitego. Minimalizm w kuchni rzadko kiedy zawodzi. Zresztą czyż nie na tym opiera się kuchnia włoska, którą tak wszyscy kochamy?
Ta sałatka ma w sobie wszystko, czego trzeba do pełni szczęścia. Jest chrupiąca, pyszna, lekka i zaskakująca. Tak, zaskakująca to bardzo dobre słowo. Mam wrażenie, że każdy kęs pozwala odkrywać nowe połączenia. Kwaśne jabłko, krucha sałata i fenkuł, w połączeniu z kurczakiem i kwaśnym jabłkiem bez wątpienia zamieniają zwykły obiad w niemałe doznanie. Mój mąż nie mógł się od niej oderwać, a wcale nie jest ogromnym fanem sałatek. Z pewnością wejdzie do naszego menu na stałe.
Składniki (porcja dla 2 osób)
- 1 pierś z kurczaka
- sałata rzymska – ilość wedle waszego uznania
- sałata karbowana – ilość również wedle uznania
- zielone, kwaśne jabłko
- ser z niebieską pleśnią, my jesteśmy fanami duńskiego Castello Danablu
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 1/3 dużego ogórka świeżego
- 700 ml maślanki
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki octu winnego, jasnego
- łyżeczka musztardy Dijon
- ząbek czosnku
- szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól morska
- pieprz czarny
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na kilka kawałków i włóż do miski. Przypraw solą, pieprzem i przyprawami (do kurczaka + wędzona papryka). Obtocz dokładnie przyprawami, a następnie wlej 500 ml maślanki. wymieszaj i odstaw na minimum godzinę do lodówki. Ja przygotowałam kurczaka dzień wcześniej, tak aby poleżał w maślance całą noc. Dzięki temu, po usmażeniu dosłownie rozpływał się w ustach.
Przygotuj sos. Do miski wlej 200 ml maślanki, dodaj jogurt grecki, musztardę Dijon, ocet winny, odciśnij ząbek czosnku i wymieszaj na gładki sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Odstaw na chwilę do lodówki. Rozgrzej olej roślinny w głebokiej patelni lub w garnku. Temperatura oleju musi wynosić 185 stopni.
Przed podaniem umyj warzywa i osusz. Ogórka pokrój w julienne, posiekaj cieniutko fenkuł i połowę jabłka. Pokrój ser pleśniowy.
Do miski wsyp mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj trochę soli i pieprzu. Obtocz w tym kawałeczki kurczaka wyjęte z maślanki.
Jak tylko temperatura oleju osiągnie 185 stopni, wrzuć kawałeczku kurczaka i smaż około 6-7 minut, przekładając po kilku minutach na drugą stronę. Kurczaki muszą mieć złocisto-brązową panierkę. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym lub na gazecie. Odczekaj 3-4 minuty.
Na talerzu ułóż warzywa oraz jabłko, polej wszystko sosem, następnie pokrój kurczaka na kawałeczki. Dołóż kilka kawałków sera pleśniowego i oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!