WOK bez WOKA – Makaron ryżowy z grillowanymi krewetkami, czosnkiem i papryką w aromatycznym, orientalnym sosie
To jedno z takich dań, które mogłabym jeść przynajmniej raz w tygodniu. Łączy w sobie wszystko to, co uwielbiam. Krewetki, masło orzechowe, sos ostrygowy i czosnek. Podstaw WOK’a nauczył mnie szef Maciej Bartkowiak i do dziś korzystam z wielu jego tajników. Podstawowe proporcje na orientalne sosy mam już spisane w Przepiśniku i z pewnością zostaną ze mną na lata.
Możecie przygotować to cudo na WOK’u lub na zwykłej patelni. Ja nie mam ani WOK’a, ani ognia, więc mówiąc ładnie – rzeźbię 😉
Składniki (porcja dla 3 – 4 osób dorosłych)
- ok 250 g krewetek
- 200 g makaronu ryżowego
- mała papryka czerwona
- mała papryka zielona (opcjonalnie)
- mała papryczka ostra
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego klasycznego
- łyżeczka masła orzechowego
- łyżeczka cukru kokosowego
- garść orzeszków ziemnych
- 2 płaskie łyżki jasnego sezamu
- kilkanaście listków bazylii
- olej sezamowy do smażenia
- 2 łyżki roślinnej śmietanki (opcjonalnie)
- szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Makaron ryżowy namocz w garnku lub misce z zimną wodą i zostaw na minimum godzinę. Krewetki umyj, oczyść i osusz. Możesz delikatnie oprószyć je pieprzem cayenne, jeśli lubisz bardziej na ostro. Do miski wlej sos ostrygowy, sosy sojowe, wsyp łyżeczkę cukru kokosowego, pół szklanki wody i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok i przygotuj warzywa.
Pokrój cebulkę w półksiężyce, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki, a paprykę w julienne. Rozgrzej patelnię z olejem sezamowym i wrzuć na nią warzywa. Smaż do momentu, aż papryka i cebulka delikatnie tylko zmiękną. Nie mogą być zbyt miękkie, bo będą jak papka. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla elektrycznego.
Do warzyw wlej miks sosów z miseczki i dołóż jeszcze łyżeczkę masła orzechowego, mieszaj do momentu, aż wszystko się zagotuje. Chwilkę powinno bulgotać na dużym ogniu. Smaż krewetki z obu stron, ale tylko przez kilkanaście sekund. Będą dochodzić jeszcze w gorącym sosie. Usmażone krewetki przełóż do sosu z warzywami. Jeśli chcesz możesz dodać np. pędy bambusa lub imbir. Zagotuj wszystko razem, sprawdź czy sos nie jest za mało lub zbyt słony i odstaw z palnika. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt słony to dolej wody, odrobinę roślinnej śmietanki i chwilkę pogotuj. Jeśli jest za mało słony to najlepiej jak dosolisz za pomocą sosu sojowego.
Do sosu wrzuć makaron i wymieszaj energicznie. Od razu wykładaj na talerz, ponieważ makaron ryżowy będzie wpijał sosik. Udekoruj dania listkami bazylii, prażonymi orzeszkami ziemnymi, ostrą papryczką i kawałkami limonki.
Smacznego!