Wołowina smażona na woku z papryką, bazylią i makaronem ryżowym

Aleksandra

Tym razem mam coś dla fanów mięsa 🙂 Tą potrawę możecie przygotować tylko i wyłącznie na palnikach gazowych lub indukcji z dużą mocą. To ważne, ponieważ wołowina musi smażyć się krótko, nie może puścić wody, ani zacząć się dusić. Krótki, ale intensywny proces obróbki sprawi, że mięso będzie miękkie, a jednocześnie idealnie zarumienione.

Składniki (porcja na dwie osoby)

  • 160-170g polędwicy wołowej
  • 80g papryki czerwonej
  • papryczka chili
  • 50g cebuli
  • 20g grzybów słomianych
  • garść bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g makaronu ryżowego (3mm szerokości)

Sos

  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Namocz makaron ryżowy najlepiej na 1h w zimnej wodzie (cały musi być zamoczony). Polędwiczkę pokrój w paski, krojąc w poprzek włókien, paprykę w słupki, cebulę w piórka. Czosnek posiekaj bardzo drobno, grzyby słomiane na pół, a chili tak naprawdę wedle uznania, ja kroję w małe paski.

W miseczce przygotuj sobie sos. Wlej do niej wszystkie składniki wymienione wyżej i dokładnie wymieszaj, tak aby cukier się rozpuścił.

Na rozgrzany wok wlej olej, a następnie polędwicę. Smaż tak kilkadziesiąt sekund, aż będzie rumiana, następnie dodaj czosnek i resztę warzyw. Jak warzywa będą już prawie miękkie, dodaj sos i makaron ryżowy, całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli sosu będzie za mało w stosunku do makaronu to śmiało możesz dodać trochę gorącej wody. Udekoruj bazylią.

Smacznego!

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 3 =

Poprzedni post Następny post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu