Dalgona Coffee, czyli mrożona, puszysta jak pianka kawa
Ten przepis zrobił furrorę na moim instagramie. Postanowiłam, że wrzucę go jeszcze na bloga, żeby nie zginął 🙂 Deser zrodził się z tęsknoty za popularnymi w Korei słodyczami marki Dalgona Candy. W smaku przypomina toffi. W czasie pandemii uzyskał miano najpopularniejszego deseru na świecie.
Składniki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki wrzątku
- pół szklanki dobrze schłodzonego mleka
- kostki lodu
do podania: ubita kremówka i kakao
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ubij mikserem na gładką, puszystą piankę. Po kilku minutach zaczniesz zauważać, że kawa zmienia kolor na dużo jaśniejszy. Ubijaj do uzyskania konsystencji Nutelli.
Do szklanki wrzuć kostki lodu, następnie wlej mleko. Następnie ułóż na mleku łyżkę kawy i udekoruj kremówką. Filmik instruktażowy znajdziecie w zapisanych relacjach na instagramie @przytulnyzakatek