Wołowina smażona na woku z papryką, bazylią i makaronem ryżowym
Tym razem mam coś dla fanów mięsa 🙂 Tą potrawę możecie przygotować tylko i wyłącznie na palnikach gazowych lub indukcji z dużą mocą. To ważne, ponieważ wołowina musi smażyć się krótko, nie może puścić wody, ani zacząć się dusić. Krótki, ale intensywny proces obróbki sprawi, że mięso będzie miękkie, a jednocześnie idealnie zarumienione.
Składniki (porcja na dwie osoby)
- 160-170g polędwicy wołowej
- 80g papryki czerwonej
- papryczka chili
- 50g cebuli
- 20g grzybów słomianych
- garść bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 40g makaronu ryżowego (3mm szerokości)
Sos
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Namocz makaron ryżowy najlepiej na 1h w zimnej wodzie (cały musi być zamoczony). Polędwiczkę pokrój w paski, krojąc w poprzek włókien, paprykę w słupki, cebulę w piórka. Czosnek posiekaj bardzo drobno, grzyby słomiane na pół, a chili tak naprawdę wedle uznania, ja kroję w małe paski.
W miseczce przygotuj sobie sos. Wlej do niej wszystkie składniki wymienione wyżej i dokładnie wymieszaj, tak aby cukier się rozpuścił.
Na rozgrzany wok wlej olej, a następnie polędwicę. Smaż tak kilkadziesiąt sekund, aż będzie rumiana, następnie dodaj czosnek i resztę warzyw. Jak warzywa będą już prawie miękkie, dodaj sos i makaron ryżowy, całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli sosu będzie za mało w stosunku do makaronu to śmiało możesz dodać trochę gorącej wody. Udekoruj bazylią.
Smacznego!