Spaghetti w idealnie kremowym sosie z gorgonzolą, pieczarkami, natką pietruszki, prażonymi orzechami laskowymi i oliwą truflową
To danie kocham przede wszystkim za to, że przygotowuje się je w 10 minut, a jego smak przywołuje na myśl wykwintną kolację w centrum Rzymu. Idealnie kremowy sos na bazie serka mascarpone i śmietanki, przełamany jest charakterną gorgonzolą, lampką wytrawnego prosecco i skórką z cytryny. Z tą wybitną kremowością doskonale zgrywają się zarumienione pieczarki i natka pietruszki. Dzięki prażonym orzechom laskowym, całość bardzo przyjemnie chrupie.
Zresztą, musicie sami skosztować 🙂
Składniki
- 200 ml śmietanki 30%
- makaron spaghetti (1/4 opakowania)
- 100g sera gorgonzola
- 2 łyżki serka mascarpone
- garść natki pietruszki
- 5-6 pieczarek
- orzechy laskowe ilość wedle uznania
- lampka wytrawnego Prosecco dobrej jakości
- sól morska
- pieprz ziołowy
- cytryna
- oliwa truflowa
Sposób przygotowania
Wrzuć makaron na wrzątek, pamiętając o dodaniu soli. Do większego garnka wlej śmietankę, wrzuć serek mascarpone i gorgonzolę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. W tym czasie umyj dokładnie pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż pieczarki do momentu, aż staną się rumiane. Oprósz je solą. Połowę pieczarek dorzuć do śmietanowego sosu. Skosztuj ile soli i pieprzu potrzeba dodać do sosu i dopraw. Gorgonzola jest dość słona, więc warto mieć to na uwadze przy doprawianiu. Podkręć moc palnika pod sosem i wlej lampkę prosecco lub szampana. Poczekaj chwilę, aż alkohol odparuje, a następnie wyłącz palnik. Posiekaj drobniutko natkę pietruszki oraz podprażone wcześniej orzechy. Do gotowego sosu dodaj połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Na koniec wrzuć do sosu ugotowany (al dente) makaron i wlej pół szklanki wody z gotującego się makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj i ponownie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż gotowy makaron na talerz, dekorując resztą pieczarek, natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Skrop delikatnie oliwą truflową i oprósz pieprzem.
Opcjonalnie: parmezan do dekoracji.
Smacznego 🙂