Śniadanie na słodko – delikatne placuszki z serka ricotta
Pogoda zdecydowanie zachęca do przyrządzania kolorowych, słodkich śniadań. Moim ulubionym są ostatnio placuszki z sera ricotta. Robię je od niedawna, a już zyskały ogromną sympatię moich dwóch domowników 🙂 Wcześniej jedliśmy syrniki z twarogu. Te powstały zupełnie przypadkiem. Nie miałam co zrobić z nadwyżką ricotty, a złota zasada Aleksandry brzmi “jeśli nie wiesz co z tym zrobić – zrób placki”. Bo placki to życie 🙂
Składniki
- 250 g sera ricotta
- 120 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g mąki ryżowej
- łyżka roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią
- opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego
do smażenia: olej rzepakowy lub kokosowy
do podania: świeże owoce, syrop klonowy, mus z owoców
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj za pomocą trzepaczki ricottę z jajkami i cukrem, a następnie dodaj roztopione masło. Do drugiej miski przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli. Następnie przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Możesz użyć miksera, robota planetarnego lub po prostu trzepaczki.
Smaż placuszki na dobrze rozgrzanym oleju. Około 3 minuty z jednej strony. Pilnuj, aby moc palnika nie była zbyt mocna, bo będą się palić na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
Po usmażeniu przełóż na papier lub gazetęm aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaj z ulubionymi owocami i syropem klonowym.
Smacznego!