Śniadanie na słodko – delikatne placuszki z serka ricotta

Aleksandra

Pogoda zdecydowanie zachęca do przyrządzania kolorowych, słodkich śniadań. Moim ulubionym są ostatnio placuszki z sera ricotta. Robię je od niedawna, a już zyskały ogromną sympatię moich dwóch domowników 🙂 Wcześniej jedliśmy syrniki z twarogu. Te powstały zupełnie przypadkiem. Nie miałam co zrobić z nadwyżką ricotty, a złota zasada Aleksandry brzmi “jeśli nie wiesz co z tym zrobić – zrób placki”. Bo placki to życie 🙂

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 120 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g mąki ryżowej
  • łyżka roztopionego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią
  • opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego

do smażenia: olej rzepakowy lub kokosowy

do podania: świeże owoce, syrop klonowy, mus z owoców

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj za pomocą trzepaczki ricottę z jajkami i cukrem, a następnie dodaj roztopione masło. Do drugiej miski przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli. Następnie przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Możesz użyć miksera, robota planetarnego lub po prostu trzepaczki.

Smaż placuszki na dobrze rozgrzanym oleju. Około 3 minuty z jednej strony. Pilnuj, aby moc palnika nie była zbyt mocna, bo będą się palić na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.

Po usmażeniu przełóż na papier lub gazetęm aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podaj z ulubionymi owocami i syropem klonowym.

Smacznego!

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − 7 =

Poprzedni post Następny post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu