Brokuły Ottolenghiego w wyrazistym sosie na bazie miodu i sosu sojowego w towarzystwie orzeszków prażonych w oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem

Aleksandra

Przepisy Yotama Ottolenghi podbiły serca ludzi na całym świecie. Uwielbiam jego książki, a “PROSTO” to jedna z moich ulubionych. Najfajniejsze w tych przepisach jest to, że z łatwością można je odtworzyć. Zazwyczaj wprowadzam lekkie zmiany, głównie ze względu na to, że w Polsce nie mamy tak łatwego dostępu do produktów, które są przez Ottolenghiego wykorzystywane. I tak też było tym razem – przed Wami jeden z fajniejszych sposobów na wprowadzenie brokułów na znacznie wyższy poziom.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 2 spore garści orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka oleju sezamowego
  • ok 3 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Umyj brokuł i pokrój go na mniejsze kawałki. Ugotuj na parze z odrobiną soli. Pokrój czosnek i imbir na małe plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlej olej sezamowy i wrzuć fistaszki, a gdy będą lekko rumiane, wrzuć czosnek, imbir i opcjonalnie szczyptę skórki z pomarańczy. Po 2 minutach przełóż całość do miseczki i na tą samą patelnię wlej sos sojowy i dodaj miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos się zredukuje i stanie się gęstszy. Ugotowany brokuł ułóż na talerzu, polej gęstym, lekko schłodzonym sosem i posyp chrupiącymi orzeszkami z imbirem i czosnkiem.

Smacznego!

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − osiem =

Poprzedni post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu