Brokuły Ottolenghiego w wyrazistym sosie na bazie miodu i sosu sojowego w towarzystwie orzeszków prażonych w oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem
Przepisy Yotama Ottolenghi podbiły serca ludzi na całym świecie. Uwielbiam jego książki, a “PROSTO” to jedna z moich ulubionych. Najfajniejsze w tych przepisach jest to, że z łatwością można je odtworzyć. Zazwyczaj wprowadzam lekkie zmiany, głównie ze względu na to, że w Polsce nie mamy tak łatwego dostępu do produktów, które są przez Ottolenghiego wykorzystywane. I tak też było tym razem – przed Wami jeden z fajniejszych sposobów na wprowadzenie brokułów na znacznie wyższy poziom.
Składniki
- 1 brokuł
- 2 spore garści orzeszków ziemnych
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki miodu
- łyżka oleju sezamowego
- ok 3 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Umyj brokuł i pokrój go na mniejsze kawałki. Ugotuj na parze z odrobiną soli. Pokrój czosnek i imbir na małe plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlej olej sezamowy i wrzuć fistaszki, a gdy będą lekko rumiane, wrzuć czosnek, imbir i opcjonalnie szczyptę skórki z pomarańczy. Po 2 minutach przełóż całość do miseczki i na tą samą patelnię wlej sos sojowy i dodaj miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos się zredukuje i stanie się gęstszy. Ugotowany brokuł ułóż na talerzu, polej gęstym, lekko schłodzonym sosem i posyp chrupiącymi orzeszkami z imbirem i czosnkiem.
Smacznego!