Kruche polędwiczki w delikatnym sosie z whisky w towarzystwie aromatycznych szparagów
Ze wszystkich części wieprzowiny to właśnie polędwica smakuje mi najbardziej. Niestety jak pewnie wiecie, jest to część dość kapryśna. Nie lubi niskiej temperatury ani zbyt długiego czasu obróbki termicznej. Trzeba poświęcić jej trochę uwagi. Brak czujności może sprawić, że zamiast kruchego mięska będziecie zajadać się gumową podeszwą. Na początku mojej przygody z gotowaniem strasznie wściekałam się na przepisy z internetu. Zazwyczaj to wyglądało tak: “pokrój mięso w plasterki, przypraw z obu stron, rozbij, podsmaż z obu stron do zarumienienia..”. Jasne, dobry żart. Z polędwiczką to nie jest tak hop siup. Z tego miejsca składam reklamacje do wszystkich autorów przepisów, przez których zmarnowałam niejedną sztukę mięsa 😀
Dobra, teraz będzie na poważnie. Postaram się wytłumaczyć Wam jak zrobić kruche polędwiczki, KRUCHE, nie gumowe. Do tego śmietanowy sos podrasowany whisky z szalotkami, pieczarkami i natką pietruszki. A zamiast surówki, aromatyczne, maślane szparagi. Będzie ogień!
SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób)
- polędwica wieprzowa 500g
- szalotka – jedna większa lub dwie mniejsze
- sos sojowy ciemny – około 10 łyżek
- sos Worcestershire – 2 łyżki
- whisky dobrej jakości do marynaty i podlania sosu
- musztarda sarepska – 1 łyżka
- czosnek – 5 ząbków
- natka pietruszki
- szparagi – 6 sztuk
- rozmaryn – 3 gałązki
- pieczarki – 300g
- śmietana 18% – 2 łyżki
- śmietanka kremówka 30% – jedno całe opakowanie 200g
- masło – 150g
- sól himalajska
- pieprz
Do podania: młode ziemniaczki z koperkiem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marynata na noc
Umyj mięso i bardzo dokładnie je osusz. Usuń bardzo starannie wszystkie powięzi i błonki. Do szklanej miski wlej sos Worcestershire, sos sojowy, musztardę i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Pokrój szalotkę w piórka i dodaj do marynaty. Natrzyj całą polędwiczkę świeżo zmielonym pieprzem i umieść w misce z przygotowaną marynatą. Dokładnie wmasuj ją w mięso, a następnie dolej około 20 ml whisky. Przykryj całość folią aluminiową i pozostaw w lodówce na całą noc.
Kwas z sosu Worcestershire i z musztardy sprawi, że mięso będzie kruche.
Sposób przygotowania dania
Pokrój szalotkę w piórka, posiekaj natkę pietruszki, obierz pieczarki i przekrój je na pół. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, tak aby szedł z niej dym. Następnie wlej trochę oleju rzepakowego i wrzuć pół kostki masła. Poczekaj aż masło się rozpuści i wrzuć pokrojoną szalotkę (również tą z marynaty). Poruszaj energicznie patelnią, szalotka powinna złapać lekko orzechowy kolor. Zgarnij ją na boki patelni, wytrzyj nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i umieść polędwicę. Smaż z każdej strony, aż mięso bardzo mocno się zarumieni, a podczas smażenia delikatnie posól (uwaga, sos sojowy z marynaty jest dość słony). Po około 8-10 minutach mocnego smażenia wrzuć pieczarki, mieszaj całość, aż pieczarki się podsmażą i dolej trochę wrzątku lub bulionu jeśli masz. Przykryj patelnię przykrywką, zmniejsz ogień i duś polędwicę około 5 minut. Po tym czasie przełóż ją na deskę, aby odpoczęła.
Do wywaru z patelni dodaj natkę pietruszki i odciśnięte dwa ząbki czosnku. Pokrój polędwiczkę na plasterki około 2 cm szerokości i wrzuć na patelnię do sosu. Wlej 30 ml whisky i podpal ostrożnie (uwaga, płomień początkowo może być bardzo wysoki). Jeśli nie chcecie eksperymentować z podpalaniem patelni to wystarczy, że będziecie gotować sos około 2 minut na bardzo mocnym ogniu, alkohol odparuje. Na koniec dolej śmietankę i śmietanę. Najlepiej jeśli wcześniej śmietanę zahartujecie. Pogotuj chwilę z sosem. Na koniec rozpuść odrobinę zimnej wody z 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlej do sosu, aby delikatnie go zagęścić. Nie jest to opcja obowiązkowa.
Szparagi
Rozłóż duży kawałek folii aluminiowej na blacie, ułóż na niej umyte i osuszone szparagi. Na szparagi ułóż kilka kawałeczków masła, rozgniecione 2 ząbki czosnku, świeży rozmaryn. Posól i popieprz, a następnie owiń całość folią. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 15 minut przed podaniem dania.
Smacznego 🙂