Udon z krewetkami w tempurze, boczniakami, awokado, kiełkami, orzeszkami prażonymi w miodzie w towarzystwie sosu na bazie japońskiego wina Mirin
Ostatnio mamy z mężem “flow” do wymyślania nowych dań. Często nowe pomysły powstają podczas naszych długich spacerów. Burza mózgów polega na tym, że ja już w głowie mam mniej więcej zarys tego co chciałabym ugotować, a Michał pomaga mi dobrać do tego odpowiednie składniki. Rzucamy pomysłami, zastanawiając się jak to by ze sobą zagrało. Ja mówię “krewetki”, Michał “w tempurze”, na to ja, że do tego może pieczarki, a Michał “może lepiej boczniaki?”. Potem pędzimy razem na zakupy, a gdy wracamy mój mąż zabawia Franka, żebym mogła ten nasz pomysł skutecznie “ucieleśnić” 🙂 Nieskromnie powiem, że rzadko nam coś nie wychodzi, chyba jesteśmy w tym nieźli hahah. Ostatnio obiecałam sobie, że po 50tce otworzę restaurację. Zobaczycie, że to zrobię! To moje marzenie 🙂
Łapcie nasz autorski przepis na udon z krewetkami. Nie wiem do jakiej kategorii zakwalifikować to danie, nie jest to ani pad thai, ani ramen, ani nic co mogłabym jasno zdefiniować. To po prostu azjatycka miska pełna dobroci.
Składniki (porcja dla dwóch osób)
- makaron udon
- paczka krewetek (u nas zazwyczaj są to krewetki z Lidla)
- awokado – 1 sztuka
- boczniaki – 4 większe lub 5 mniejszych kawałków
- kiełki
- dymka
- orzechy ziemne – 3/4 szklanki
- sezam – garść
- miód – 1 łyżka
- limonka
- sól morska
- pieprz
- olej rzepakowy – 4 szklanki
Składniki na tempurę
- mąka kukurydziana – 75 g
- mąka pszenna – 75 g
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 zółtko
- szklanka bardzo, bardzo zimnej wody gazowanej
Składniki na sos
- sos sojowy – 60 ml
- japońskie wino do gotowania – 2 łyżki stołowe
- sok z cytryny – 1 łyżka stołowa
- tarty, świeży imbir – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj wszystkie warzywa. Przygotuj krewetki (oczyść je, osusz, oprósz solą i pieprzem). Zagotuj wodę na makaron (nie soląc jej). Wlej olej do garnka i włącz palnik. Przygotuj tempurę mieszając wszystkie składniki na gładką masę. Włóż ją do lodówki na czas przygotowywania pozostałych produktów. Pokrój awokado w plasterki, oczyść boczniaki, posól je i oprósz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wsyp orzeszki, sezam i dodaj łyżkę miodu. Wymieszaj i piecz aż do lekkiego zarumienienia się orzeszków. Odstaw do wystudzenia. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i wrzuć do niego posiekaną dymkę i jeśli masz ochotę na bardziej pikantne doznanie to jeszcze dorzuć cieniutkie plasterki ostrej papryczki.
W tym czasie wyjmij tempurę z lodówki, sprawdź czy olej jest już mocno rozgrzany. Możesz to sprawdzić wlewając odrobinkę tempury do środka. Jeśli zacznie się pienić to znaczy, że ma odpowiednią temperaturę. Sekret udanej i chrupiącej tempury tkwi w różnicy temperatur. Olej musi być na maksa gorący, a tempura na maksa zimna. Jeśli tak jest to zacznij maczać krewetki w cieście i wrzucaj je do oleju. Wyciągaj cedzakiem jak tylko zacznie się rumienić. Następnie obtocz w cieście boczniaki i również wrzucaj je do garnka. Odsącz układając całość na kawałkach ręcznika papierowego. W głębokim talerzu ułóż pokrojone awokado, kiełki, makaron, kawałeczki limonki (jak na zdjęciu), boczniaki i krewetki. Posyp kiełkami, dymką i orzeszkami z sezamem. Na koniec polej sosem.
Delektujcie się! 🙂