Sernik baskijski na czekoladowym spodzie z orzechami pecan. Najbardziej kremowy sernik świata

26 stycznia 2021Aleksandra

Przez wielu krytyków kulinarnych (najczęściej tych amerykańskich) nazywany spalonym antysernikiem. Nic bardziej mylnego. Ten wypiek to istne cudeńko. Jest tak kremowy, że nie da się od niego oderwać. Autorem oryginalnego przepisu jest jeden z hiszpańskich szefów kuchni z restauracji „La Vińa” w San Sebastian. Sernik bardzo szybko stał się hitem. Z roku na rok zyskuje coraz większą popularność i wcale się nie dziwię. To jest absolutnie najlepszy sernik jaki w życiu jadłam. Nowojorski może mu pucować spód 😉

W oryginalnym przepisie nie znajdziecie spodu, ale ja zdecydowanie wolę wersję „z” 🙂

Składniki

SPÓD

  • 1,5 opakowania ciasteczek czekoladowych (u mnie Łakotki),
  • 70g orzechów pecan
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka kakao

MASA KREMOWA

  • 5 jajek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 6 opakowań śmietankowego serka Twój Smak (około 750g)
  • 205 g gęstego jogurtu, np. greckiego
  • 200 g cukru pudru
  • płaska łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasteczka włóż do melaksera i zmiksuj na piasek. To samo zrób z orzechami pecan. Połącz bardzo dokładnie składniki razem z topionym masłem, kakao i wyłóż nią spód tortownicy (24 cm). Dociśnij mocno, tak aby był zwarty. Spód piecz w piekarniku około 11 minut. Po tym czasie wyciągnij go i odstaw do przestudzenia.

Nagrzej piekarnik do 230 stopni.

Zacznij przygotowywać kremową masę. Do misy miksera przełóż serek. Zacznij go miksować, aż utworzy się jednolita masa. Dodaj do niego cukier oraz jogurt i dalej miksuj. Zatrzymaj mikser i upewnij się, że serek nie przykleił się do spodu lub do boków misy. Podkręć obroty i miksuj około 3 minuty. Po tym czasie dodaj jajka. Najlepiej cały czas miksując i po jednym. Jak dodasz dwa jednocześnie to wiadomo, nic się nie stanie. ALE! Jeśli dodasz więcej, to jest szansa, że białko rozpryśnie się po kuchni 🙂 Radzę, więc dodawać po jednym. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Znów upewnij się, że serek nie zalega gdzieś na dnie miski. Jeśli tak jest możesz pomóc sobie trzepaczką. Dodaj śmietankę i sól. Miksuj na koniec na wolnych obrotach około 2 minuty.

Gotową masę przelej na spód. Piecz mniej więcej 40 minut, aż wierzch będzie wyglądał na mocno przypieczony.

Smacznego!

Zrobiłam już 4 takie serniki, za każdym razem z innego przepisu. Przepis nie jest mojego autorstwa, jest modyfikacją przepisów z internetu.

Ruszajcie na zakupy!

Dodaj komentarz (3)

  • Magdalena

    28 stycznia 2021 at 19:56

    Hej
    Przecież to idento przepis jak u rozkosznego. Jedynie dodane orzechy pekan.

    1. Aleksandra

      29 stycznia 2021 at 09:01

      hej Magda,

      Zanim upiekłam ten ze swoimi modyfikacjami to piekłam kilka serników z różnych przepisów z internetu. Moją największą inspiracją był sernik chocolatesandchai 🙂

      Pozdrawiam serdecznie,
      Ola

    2. Aleksandra

      29 stycznia 2021 at 09:19

      A! Zapomniałam jeszcze dodać najważniejszą informację 🙂 sernik rozkosznego również piekłam i od niego również zaczerpnęłam inspirację 🙂 Po modyfikacjach kilku przepisów, mój sernik jest znacznie bardziej zwarty, zależało mi na tym, aby właśnie nie był taki lejący jak klasyczny baskijski. Proporcje mogą się wydawać zbliżone, ale zarówno spód jak i masa serowa różnią się od siebie zauważalnie. W ciastach czasem drobna zmiana potrafi zrobić ogromną różnicę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

nine + 13 =

Poprzedni post Następny post