Fit pizza z kalafiora i mąki jaglanej
Kto jeszcze nie jadł pizzy z kalafiora, ten nie wie ile dobrego go w życiu ominęło. Wiem, brzmi niezbyt niezachęcająco, trochę jak gołąbki z liści, trawy i piachu (niby gołąbki, ale co z tego jak niejadalne?). Myślicie pewnie, że żaden kalafior nie ma prawa się wtrącać w ten przepis, w końcu prawdziwa pizza to mąka + woda. Otóż mylicie się! Pizza z kalafiora daje radę i to całkiem dobrze. Może i daleko jej do neapolitańskiej bogini, ale ma za to inne atuty. Jest zdrowa, nie zawiera glutenu i można się nią naprawdę solidnie najeść.
A teraz najlepsza reklama
Mojemu synkowi podałam dwie takie pizze w wersji mini, bez sera (tylko pomidorki). Zjadł wszystko!
Składniki (6 średnich porcji)
- 550 g kalarfiora
- 110 g mąki jaglanej
- 40 g mąki owsianej
- 2 jajka
- 30 g parmezanu
- 6-7 pieczarek
- 2 dobrej jakości mozzarelle
- szklanka passaty pomidorowej
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- oregano
- sól morska
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Umyj kalafior, pokrój go na małe kawałeczki i przekładaj partiami do maleksera. Miksuj na drobny pyłek, przypominający kaszę jaglaną. Ugotuj go w osolonej wodzie, aż będzie al dente. U mnie zajmuje to mniej więcej 8 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu przelej przez sitko i pozostaw do wystudzenia. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Najłatwiej jest zrobić to za pomocą tetrowej pieluszki lub gazy. Jeśli nie masz nic podobnego pod ręką to odciśnij po prostu w dłoniach. Jeśli masz już pewność, że kalafior jest dobrze osuszony, dodaj do niego obie mąki, jajko, starty na drobnym oczku parmezan, sól i pieprz do smaku. Możesz dodać suszone oregano, bazylię lub inne zioła. Zagnieć na jednolite ciasto. Pamiętaj, że kalafior lubi wpijać sól, także dodajcie jej odrobinkę więcej.
Przygotuj sos pomidorowy. Passatę umieść w misce, odciśnij do niej ząbek czosnku, dodaj suszone oregano, bazylię i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Na blaszce lub na kratce rozłóż papier do pieczenia i uformuj na nim okrągłe, płaskie placki średniej wielkości (wyobraźcie sobie, że robicie prawdziwą pizzę). Możesz podpiec placki przez 3-4 minuty i dopiero posmarować sosem pomidorowym, albo pominąć ten krok i wyłożyć sos na surowy spód (ja tak robiłam). Na sosie ułóż pokrojoną mozzarellę, pieczarki i oprósz pieprzem. Na wierzch ułóż świeżą bazylię. Piecz około 12-15 minut. Ser musi się rozpuścić, a woda odparować. Jeśli będziesz mieć nadmiar wody na papierze do pieczenia, otwórz piekarnik i śmiało odsącz ją za pomocą ręcznika papierowego. Tylko bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Pizza będzie gotowa jak zobaczysz, że jej brzegi robią się złociste, a ser zaczyna się delikatnie przypiekać.
Pizzę podaj z oliwą z oliwek.
A dla Franka mini Marinara 🙂
Smacznego!