Obserwując to, co dzieje się w sklepach zdałam sobie sprawę, że za tydzień może zabraknąć podstawowych produktów spożywczych. W 100% popieram akcję #zostajewdomu, ale przeraża mnie to jak widzę ludzi wynoszących ze sklepu zgrzewki jogurtów i 20 paczek makaronu. Oczywiście, niezwykle ważne jest to, aby nie chodzić teraz do sklepów co kilka dni, ale wykupowanie tak hurtowych ilości prowadzi do bardzo negatywnych konsekwencji. Proszę Was, nie myślmy tylko o sobie. Proponuję Wam pewne rozwiązanie, zamiast 5 paczek makaronu weźcie 2 i spróbujcie do kilku posiłków wykonać go samodzielnie.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
Sposób przygotowania
Wysyp mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli. W tym czasie dwa jajka roztrzep widelcem w miseczce i wylej na mąkę. Szybko zagnieć na plastyczną masę. Ciasto musi przypominać swoją konsystencją plastelinę. Jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę wody, jeśli za rzadkie, dodaj mąki. Gotową masę rozwałkuj na cienko i wykrajaj paseczki dowolnej grubości.
Idealnie sprawdzą się do rosołu 🙂