Aromatyczny i pełny witamin bowl z krewetkami i wyrazistym sosem z masła orzechowego

Aleksandra

Odkąd po raz pierwszy zaserwowałam w naszym domu zdrowe bowle, mój mąż nie wyobraża sobie przeżyć bez nich tygodnia. Ja również. Po zjedzeniu takiego dania czuję nasycenie, a jednocześnie ogromną lekkość.

Najwspanialsze jest w nich to, że dają nieskończoną ilość kombinacji. Wystarczy trochę wyobraźni i w 10 minut można zrobić maksymalnie zdrowy obiad. Idzie wiosna, więc czuję w kościach, że będzie ich teraz sporo na moim blogu 🙂

Składniki (ilość poszczególnych składników samej sałatki zależy od Was i Waszych możliwości)

  • miks młodych listków
  • krewetki (możecie użyć takie, jakie lubicie, w dowolnej ilości)
  • czerwona cebula
  • zielony groszek
  • kukurydza
  • pomidorki koktajlowe (my kupujemy te na gałązkach, bo są słodsze i bardziej aromatyczne)
  • awokado
  • sos Sriracha
  • opcjonalnie: Sriracha mayo

Składniki na sos

  • 4 łyżki masła arachidowego (najlepiej to, od Sticky Blenders – nigdy nie jadłam lepszego)
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • łyżeczka syropu klonowego

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umyj dokładnie. Umyj, oczyść i osusz krewetki. Przełóż je do miseczki, dodaj trochę soli, pieprzu i odrobinę sosu sriracha i wmasuj w krewetki. Pokrój warzywa wedle uznania. Rozgrzej patelnię z olejem sezamowym. W tym czasie do miski włóż listki, wsyp groszek, kukurydzę, poukładaj cebulkę i pomidorki i awokado. Krewetki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, maksymalnie 50 sekund z każdej strony. Całość polej sosem i skrop sokiem z limonki. Opcjonalnie: polej Sriracha mayo.

Sos

wszystkie składniki umieść w pojemniczku i zblenduj dokładnie.

Smacznego!

Podziel się opinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 1 =

Poprzedni post Następny post
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu