Aromatyczny i pełny witamin bowl z krewetkami i wyrazistym sosem z masła orzechowego
Odkąd po raz pierwszy zaserwowałam w naszym domu zdrowe bowle, mój mąż nie wyobraża sobie przeżyć bez nich tygodnia. Ja również. Po zjedzeniu takiego dania czuję nasycenie, a jednocześnie ogromną lekkość.
Najwspanialsze jest w nich to, że dają nieskończoną ilość kombinacji. Wystarczy trochę wyobraźni i w 10 minut można zrobić maksymalnie zdrowy obiad. Idzie wiosna, więc czuję w kościach, że będzie ich teraz sporo na moim blogu 🙂
Składniki (ilość poszczególnych składników samej sałatki zależy od Was i Waszych możliwości)
- miks młodych listków
- krewetki (możecie użyć takie, jakie lubicie, w dowolnej ilości)
- czerwona cebula
- zielony groszek
- kukurydza
- pomidorki koktajlowe (my kupujemy te na gałązkach, bo są słodsze i bardziej aromatyczne)
- awokado
- sos Sriracha
- opcjonalnie: Sriracha mayo
Składniki na sos
- 4 łyżki masła arachidowego (najlepiej to, od Sticky Blenders – nigdy nie jadłam lepszego)
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
- mały ząbek czosnku
- łyżka soku z limonki
- 2 łyżki wody przegotowanej
- łyżeczka syropu klonowego
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umyj dokładnie. Umyj, oczyść i osusz krewetki. Przełóż je do miseczki, dodaj trochę soli, pieprzu i odrobinę sosu sriracha i wmasuj w krewetki. Pokrój warzywa wedle uznania. Rozgrzej patelnię z olejem sezamowym. W tym czasie do miski włóż listki, wsyp groszek, kukurydzę, poukładaj cebulkę i pomidorki i awokado. Krewetki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, maksymalnie 50 sekund z każdej strony. Całość polej sosem i skrop sokiem z limonki. Opcjonalnie: polej Sriracha mayo.
Sos
wszystkie składniki umieść w pojemniczku i zblenduj dokładnie.
Smacznego!